De opkomst van de pakketbrievenbus

De postmarkt blijft ook in 2023 te maken hebben met een dalende trend, terwijl de pakketmarkt steeds meer groeit. Een opvallende ontwikkeling binnen deze sector is de opkomst van de pakketbrievenbus, die de traditionele brievenbus steeds vaker vervangt. Deze innovatie weerspiegelt de veranderende behoeften van consumenten en bedrijven in een digitaliserende wereld.

Uit recente cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat de tarieven voor het verzenden van pakketten in 2023 aanzienlijk zijn gestegen. Toch – of dankzij 0 laat de pakketmarkt een opmerkelijke groei zien met een omzetstijging van 97 miljoen euro, resulterend in een totale omzet van ruim 2,5 miljard euro in 2023.

Logibox

Een opvallende trend in 2023 is de groei van het aantal brievenbuspakketjes, waar de grenzen tussen post en pakketten vervagen. Een brievenbuspakketje is een pakketje dat door de brievenbus past. ACM: “Sinds 2019 is het aantal brievenbuspakketjes ruim verdubbeld; in 2019 werden er 29 miljoen verstuurd, tegenover 65 miljoen in 2023.”

De post- en pakketmarkt in Nederland blijft zich snel ontwikkelen, met de pakketbrievenbus als symbool van de verschuiving naar een meer digitaal en e-commercegericht landschap. De pakketbrievenbus is een box dat als het ware fungeert als een ontvangstkluis aan huis waarin pakketten veilig kunnen worden ontvangen.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK