De invloed van 3D printen op supply chains

Welke invloed heeft 3D printen op supply chains? En welke kennis kunnen we halen uit de mechanismen die optreden als nieuwe digitale productietechnieken worden gebruikt? Victor Verboeket, promovendus aan de faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit, onderzocht het voor zijn proefschrift ‘Supply Chain Disruption: The Game-changing Impact of Additive Manufacturing’.

3dVerboeket onderzocht de haalbaarheid van het printen van chirurgische gereedschappen bij Universitaire Medische Centra. Ook onderzocht hij de haalbaarheid van het printen van orthopedische schoenen. Daarbij verving hij de traditionele productie door een 3D-printer. De doorlooptijd verbeterde, maar de kwaliteit van de geprinte schoenen bleek op dit moment nog onvoldoende, en ook de kwaliteit van het digitale ontwerp bleek onvoldoende. Duidelijk werd aan welke voorwaarden 3D printen in de toekomst moet voldoen, wil het toegepast worden in de gepersonaliseerde medische zorg.

De belangrijkste conclusie die Verboeket trekt in zijn proefschrift is dat 3D printen veel kansen biedt om supply chains, ofwel de bevoorradingsketen, te verbeteren, hoewel de techniek op dit moment nog onvoldoende volwassen is. De verwachting is echter dat dit over 10 jaar wel het geval is, en dan is het wel belangrijk dat 3D printen op de juiste manier wordt ingezet. Het opnieuw inrichten van bestaande supply chains is noodzakelijk. Verboeket ontwikkelde mechanismen die kunnen helpen bij het ontwikkelen van die herinrichting.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK