Nieuwe methode maakt 3D printen 100 x sneller

carbon3d-clip-printer
Eindeloos wachten totdat de 3D-print klaar is, hoeft in de toekomst niet meer. Carbon3D heeft een techniek ontwikkeld waarmee 3D printen honderd keer sneller wordt.

Carbon3D print objecten niet laagje voor laagje. Zijn Continuous Liquid Interface Production-techniek – kortweg CLIP – maakt gebruikt van zuurstof en licht om het basismateriaal selectief uit te harden. Het te printen object wordt daarbij uit de bak met printvloeistof getrokken. De onderkant van die bak bestaat uit materiaal dat nog het meeste weg heeft van een zachte contactlens: het laat ultraviolet licht en zuurstof door.

Op de plekken waar de hars blootstaat aan zuurstof, hard deze niet uit; waar geen zuurstof aanwezig is, kan de hars wel tot stolling gebracht worden met UV-licht. De techniek van Carbon3D maakt het mogelijk om de zuurstof heel precies te doseren, in de ordegrootte van details van enkele tientallen micron – zeg maar twee of drie rode bloedlichaampjes op elkaar.

De techniek heeft een aantal voordelen: de details zijn kleiner, dus het oppervlak wordt gladder. De techniek leidt door die kleinere details bovendien tot sterkere objecten. Maar het gaat bovenal stukken sneller. Carbon3D moet nog wel productierijpe machines ontwikkelen om die belofte in te lossen. Daarvoor heeft het kapitaal aan weten te trekken via de gerenommeerde risico-investeerders Sequoia Capital en Silver Lake Kraftwerk. In totaal heeft Carbon3D tot nog toe 41 miljoen dollar weten te verzamelen.

Carbon3D heeft inmiddels wel prototypes ontwikkeld om de haalbaarheid van zijn techniek te demonstreren. In onderstaande, versnelde video geeft Carbon 3D daarvan een demonstratie. In werkelijkheid zou het zijn CLIP-machine 6,5 minuut kosten om het object te printen. Met concurrerende technieken zou het printen van zo’n object minstens 3 uur kosten.

 

https://www.youtube.com/watch?v=bEi92SsM2tk

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK