Carbon 3D: tot 100 keer sneller 3D-printen

Carbon 3DHet Amerikaanse Carbon 3D zegt een nieuwe technologie in huis te hebben waarmee 3D-printen tussen de 25 en 100 maal sneller kan dan met de huidige technologieën op de markt. De technologie heet Continuous Liquid Interface Production (CLIP) en is gebaseerd op interactie tussen UV-licht en zuurstof. In dit filmpje is te zien hoe een 3D-object vanuit een bad met vloeibaar hars-substantie wordt opgebouwd.
De techniek doet denken aan stereolithografie, dat in de jaren ’80 werd gebruikt bij de eerste 3D-printers. Toen werd UV-licht gebruikt om plastic in de gewenste vorm te krijgen. Nu heeft Carbon 3D deze stereolithografie-techniek radicaal omgegooid door vanuit de vloeibare harssubstantie een 3D-object te laten ‘groeien’.
Als Carbon 3D de claim van de veel hogere snelheid waar kan maken, kan dit het 3D-printen een enorme boost geven. Dat 3D-printen tot nu toe vooral in de prototype-fases en kleinschalige toepassingen blijft hangen, komt doordat de snelheid van productie op dit moment zo laag is. Een probleem waarvoor 3D-printerfabrikanten naarstig naar oplossingen zoeken.
Bron: drupa.com

Lees ook: 3D-printen moet nog 3 problemen overwinnen


 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK