3D-printen moet nog 3 problemen overwinnen

3D-printen lijkt door te breken, maar hiervoor moet de industrie (nog) wel drie grote beperkingen zien te overwegen. PricewaterhouseCoopers heeft deze benoemd en geeft tevens de mogelijke oplossingsrichting aan:

  1. snelheid; de meeste 3D-printers hebben enkele uren nodig om een object te printen. Voor een echt efficiënte, snelle productie die leidt tot een lage kostprijs dient de snelheid van printen drastisch te worden teruggebracht. 3D-printkoppen bewegen nu afwisselend horizontaal en verticaal. Zouden de printkoppen echter schuin (delta) kunnen bewegen, dan zou het materiaal over een groter oppervlak worden verspreid wat de snelheid vergroot. Een andere oplossing is het aantal printkoppen in de 3D-printer te vergroten, zoals HP heeft aangekondigd te doen in haar nieuwe 3D-printer.
  2. materiaal; 3D-objecten kunnen van allerlei materiaal worden gemaakt, van kunststof tot hout, maar verschillende materialen kunnen niet gecombineerd tegelijkertijd worden geprint. De eerste ontwikkelingen richting verschillende materialen die in poederbasis kunnen worden gebruikt zijn er al.
  3. afwerking; objecten die uit de 3D-printer komen zijn broos waardoor ze breken en hebben veel nabewerking nodig, afhankelijk van het gebruik. Dat maakt serieproductie lastig en vandaar dat tot nu toe 3D-printen vooral toegepast wordt voor het maken van prototypes. Toch zijn andere mogelijkheden voor 3D-printers denkbaar, denk aan het bedrukken van bestaande 3-D producten, zoals voor het aanbrengen van printed elektronics.

Bron: bezinga.com

Lees ook: Korrels maken 3D printing goedkoper en eenvoudiger

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK