Commissariaat voor de Media publiceert over kansen en risico’s van AI

Welke ontwikkelingen en toepassingen van artificiële intelligentie (AI) zijn kansrijk of juist bedreigend voor een pluriform, onafhankelijk, toegankelijk en veilig media-aanbod? Het Commissariaat voor de Media publiceerde deze week de verkenning ‘Tussen Bits en Principes: hoe AI de kernwaarden van mediabeleid uitdaagt’.

De laatste jaren nam AI een enorme vlucht. Ook nu gaan de ontwikkelingen nog zeer snel. Veel media-instellingen maken inmiddels gebruik van AI. Hoewel er veel kansen liggen in het gebruik, zijn er ook risico’s aan verbonden. Het Commissariaat bracht in kaart wat AI betekent voor de vier kernwaarden van het mediabeleid (pluriformiteit, onafhankelijkheid, toegankelijkheid en veiligheid). Het Commissariaat ziet bijvoorbeeld dat het gebruik van AI veel kansen biedt als het gaat om de toegankelijkheid van het media-aanbod. AI maakt nieuwe vormen van audiodescriptie en vertaalsystemen mogelijk, wat mensen met een auditieve of visuele beperking meer toegang biedt tot het media-aanbod.
Risico’s die het Commissariaat benoemt in de verkenning gaan bijvoorbeeld over het gebruik van AI in de online omgeving. Zo gebruiken sociale mediaplatforms AI-toepassingen om hun gebruikers media-aanbod aan te bevelen. Dit kan de veelzijdigheid van het media-aanbod verzwakken. Soortgelijke AI-toepassingen kunnen ook een impact hebben op de mentale gezondheid, met name bij minderjarigen.

Verder staat het Commissariaat in zijn verkenning natuurlijk stil bij de meest bekende vorm van AI: generatieve AI. Deze vorm van AI maakt nieuwe en originele afbeeldingen, tekst, audio en video op basis van een bepaalde inbreng, zoals een vraag of een suggestie. Generatieve AI kan de media helpen om grote hoeveelheden informatie te verwerken. Maar generatieve AI kan ook een negatieve invloed hebben op de betrouwbaarheid van informatie. Dit onderzocht het Commissariaat ook in het Digital News Report 2024, dat vorige week werd gepubliceerd. Hieruit bleek dat veel mensen het niet prettig vinden als nieuws voor het grootste deel met (generatieve) AI is gemaakt.

De volledige verkenning is hier te lezen.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK