3D-print biedt kansen voor bedrijfsleven

Architectuur maquette in 3d geprint voor project Ancien Thermen in Spa Belgie door Archi.des o.a. te zien tijdens de 3d Industrie Expo in Haarlem (lr)De hype rondom 3D-printen blijkt zo langzamerhand geen hype te zijn, maar steeds steviger ingebed in onze maatschappij. De technologie bestaat al decennialang, maar de technologie ontwikkelt zodanig verder dat het verschuift van de niche naar het mainstream midden van de maakindustrie. De groei van deze 3D-printtechnologie biedt behoorlijke kansen voor het bedrijfsleven. Om de huidige mogelijkheden en toepassingen van deze technologie te presenteren aan ondernemers, presenteert de Kamer van Koophandel een 3D Industry Expo.

Deze expositie draait om het laten zien van de industriële toepassingen en zal van 29 november tot 21 december 2013 plaatsvinden bij Keramikos in de Haarlemse Waarderpolder. De expositie bestaat uit een verzameling aan 3D-print producten, huidige 3D-printtoepassingen en grondstoffen waar op dit moment mee kan worden geprint. Het doel van de expositie is om het bedrijfsleven op een laagdrempelige manier te inspireren en te informeren. De Kamer van Koophandel Amsterdam heeft voor de realisatie van de expositie het kenniscentrum Ground3d en 3D-specialist Freedom of Demand ingeschakeld om de expositie vorm te geven.

Expositieonderdelen
De expositie toont uiteenlopende voorbeelden van bedrijfsmatige toepassingen in de categorieën architectuur, onderdelen (parts), 2.5-D printen, prototypes en human related. Op de expositie vindt uitleg van proces en materialen plaats en zijn er concrete toepassingen te zien.
Naast bestaande toepassingen wordt tijdens de 3D Industry Expo inzicht geboden in innovaties die in ontwikkeling zijn. Eén van de exposanten is het ontwerpersduo Daan de Haan en Jannie Schmitz. Ze kregen de mogelijkheid om als eersten te onderzoeken wat de potentie is van de 2,5D printtechnologie. Deze is ontwikkeld door Océ Technologies BV (Canon Group). De 2,5D print is opgebouwd uit laagjes inkt met de mogelijkheid van reliëf en oneindig veel kleurschakeringen. De ontwerpers waren 23 oktober te zien op RTL Nieuws.

Hype concretiseren
Initiatiefnemer van de 3D-printexpositie, Laurette van Halen van de Kamer van Koophandel Amsterdam, wil met deze expositie de huidige hype rondom 3D-printen concretiseren voor het bedrijfsleven. “Er zijn sterke ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen. Met 3D-printen kun je als ondernemer snel inspelen op een groeiende vraag en kun je snel en eenvoudig specifieke productmodificaties leveren. De expositie moet ondernemers beter bekend maken met 3D-printing”, aldus Van Halen. “3D Industry Expo is geen inhoudelijke vakbeurs, maar een laagdrempelig expo die een snel overzicht van huidige toepassingen en innovaties geeft.”

Locatie en toegang
De expositie is tijdens openingstijden van Keramikos vrij toegankelijk en duurt van 29 november tot 21 december 2013. 3D Industry Expo is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Meer informatie leest u op de website.

Foto: Architectuur maquette in 3D geprint voor project Ancien Thermen in Spa België door Archi.des, een van de objecten dat te zien is tijdens de 3D Industry Expo.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK