CMBO/NVBA-event: Artificial Intelligence in de grafische en document-industrie

Op donderdag 26 september organiseren CMBO en NVBA i.s.m. Ricoh Nederland een gezamenlijke bijeenkomst over Artificial Intelligence (AI) onder het motto: ‘blijven we zelf nadenken of vertrouwen we het de computer toe’? Software is hyperefficiënt geworden en de digitalisering is overal. Is AI een verlengstuk van onszelf, waarbij wij zelf de controle houden?

Of kunnen wij vertrouwen op de computer en belangrijke beslissingen aan algoritmes overlaten? En wat betekent deze ontwikkeling voor de grafische en document-industrie? Tijdens deze bijeenkomst zetten we het allemaal voor je op een rij. Onder leiding van CMBO-bestuurslid Freek Kuin (drukkerij robstolk) geven vier sprekers, ieder vanuit zijn eigen invalshoek, antwoord op deze en andere vragen:

 • Robotics Proces Automation en AI – Remo Antonis, Accountmanager Business Solutions bij Ricoh Nederland
  Hardwarerobots kennen we allemaal. Maar er bestaan ook softwarerobots: softwareprogramma’s die menselijk gedrag nabootsen. Virtuele medewerkers die een aanvulling vormen op het bestaande team. Bij de ontwikkeling van softwarerobots wordt steeds vaker gebruik gemaakt van nieuwe technieken, zoals Machine Learning, Natural Language Processing en Artificial Intelligence.
 • Digitalisering en AI in de grafische industrie – Robert Hartman, Business Development Manager bij Dataline Holding
  Dataline Solutions heeft als marktleider op het gebied van businesssoftware voor de grafische industrie (onder andere Multipress, het MIS/ERP-systeem voor drukkerijen) een goed zicht op de ontwikkeling van IT binnen die industrie. In toenemende mate speelt daarbij het verzamelen en verwerken van grote hoeveelheden data een belangrijke rol. Met name op die gebieden zal de toepassing van Artificial Intelligence steeds belangrijker worden.
 • Content management en AI – Ruud van Graafeiland, Managing Partner bij Benelux Group
  Binnen de wereld van contentmanagement neemt volgens Gartner het Finse M-files een vernieuwende plaats in. Binnen bedrijven is het vaak moeilijk in te schatten waar bepaalde informatie is opgeslagen. M-files overstijgt dit probleem door een totaal nieuwe manier van organiseren, verwerken en bewaren, mogelijk door de inzet van Artificial Intelligence.
 • Ontwikkeling van AI bij grote Europese bedrijven – Michel Bouman, Territory Channel Manager Modern Workplace & A.I. bij Microsoft
  Volgens EY zijn Nederlandse bedrijven voorlopers bij het implementeren van Artificial Intelligence – verdergaande digitalisering – in hun bedrijfsprocessen. Maar waar praten we dan precies over? Geeft het inderdaad een voorsprong? En welke juridische en ethische kwesties dienen zich aan? Wat is de visie van Microsoft hierop, ook als het gaat om de grafische en document-industrie?

Programma

15.30 uur Inloop.
15.45 uur Event ‘Artificial Intelligence in de grafische en document-industrie’.
17.45 uur Netwerkborrel.
18.30 uur Einde bijeenkomst.

Datum: donderdag 26 september 2019.
Tijd: 15.45 uur – 17.45 uur (inloop vanaf 15.30 uur; na afloop is er een netwerkborrel)
Locatie: Ricoh Nederland, Magistratenlaan 2, 5223 MD ‘s-Hertogenbosch

Aanmelden

De deelname is gratis, maar niet onbeperkt, dus mis het niet en meld je snel aan via deze pagina. Alle deelnemers ontvangen kort voor het event nog een definitieve bevestiging met een routebeschrijving. Schrijf je dus nu in via de CMBO-website.

 

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK