Carlsberg komt met flesjes van papier

Carlsberg is weer wat dichter bij haar doel om bier in papieren flessen te verkopen. Op donderdag onthulde het Deense bierbedrijf twee nieuwe recyclebare prototypes van de fles van duurzaam geproduceerde houtvezels.

Eén versie is bekleed met een dunne film van gerecycled PET-plastic, om te voorkomen dat bier naar buiten sijpelt. De andere maakt gebruik van een biologische binnenkant. De prototypes zullen worden gebruikt om de waterdichtheid te testen. Het bierbedrijf is al een paar jaar bezig met een afbreekbare verpakking. Een van de problemen die moeten worden opgelost is, dat het bier goed moet blijven smaken.

Is het duurzamer?

Hoeveel duurzamer een papieren flesje precies is, laten de deskundigen in het midden. Volgens het bedrijf zullen de vezels vooral worden hergebruikt voor die producten die er geschikt voor zijn, zoals kartonnen dozen en tasjes.Er kunnen geen nieuwe flesjes worden gemaakt van het materiaal, omdat dat tegen de huidige voedselwetten indruist.

Chris Bruijnes, directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), vraagt zich af of de makers van het papieren flesje ook voldoende hebben overlegd met de recycle-industrie. “Die hebben namelijk bij voorkeur pure, niet samengestelde materialen. Bij het oud papier komt het op de grote hoop, er wordt pulp van gemaakt. Dan is plastic verwijderen lastig. Niet alle recyclers kunnen dat.”

Bronnen: Welingelichte Kringen, CNN en RTL-Z

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK