Bekende ‘hoest-snoepje’ voortaan in papier verpakt

Wie kent ze niet, de bekende ‘snoepjes’ tegen de hoest van Anta Flu. Het Rotterdamse bedrijf Pervasco verpakt deze snoepjes al jaren in het bekende doorzichtige oranje gekleurde ‘stukje plastic’. Dat gaat veranderen, volgend jaar wordt plastic verruild voor papier. Het zoveelste voorbeeld van verduurzaming in de verpakkingsbranche.

anta-fluJeroen Overing, bestuurder van het Rotterdamse bedrijf, zegt het besluit te hebben genomen dat de niet-afbreekbare wikkels tot in lengte van dagen (hij noemt het niet jaren), in de openbare ruimte blijven liggen. Het bedrijf werd al jaren ‘lastiggevallen’ door activisten tegen de ‘plastic soep’, die zelf onderzoek deden en vele duizenden wikkels van het bekende snoepje in de openbare ruimte vonden. Pervasco is marktleider en zegt dat er in ons land alleen al miljoenen van dergelijke keelverlichtende snoepjes worden geconsumeerd.

Protest niet het argument voor ommezwaai

Overing zegt echter dat het protest van buiten niet het argument was te verduurzamen. ‘We doen dit op eigen initiatief’, zei hij in een verklaring in het AD. Het bedrijf zegt al veel meer milieu- maatregelen te hebben genomen in met name de industrie- verpakkingen, waarmee de snoepjes worden vervoerd en terecht- komen bij de verkooppunten in alle mogelijke retailomgevingen.

Veel tijd

Het kostte volgens Overing de nodige tijd om een aansprekend alternatief te produceren. Er zijn veel partijen benaderd en lang niet alle testresultaten voldeden aan de eisen. Overing: ‘We zijn uiteindelijk uitgekomen op papier met koolzaadwas. Dat geeft goede resultaten. De houdbaarheid blijft hetzelfde.’ De wikkels komen pas halverwege volgend jaar in de winkels. De fabrikant maakte verder geen details bekend rondom het uiterlijk van de papieren verpakking.

Ondanks de stap naar papier legt Overing de verantwoording voor de plastic soep toch vooral bij ‘anderen’ neer. ‘Het volume van de wikkels van Anta Flu is uitermate gering, ten opzichte van bijvoorbeeld plastic flesjes. Maar we erkennen dat de plastic wikkels niet vergaan en makkelijk uit een broekzak op straat vallen. De papieren wikkels zijn te recyclen en als ze al op straat vallen, dan is de afbreektijd te vergelijken met een afgevallen blad van een boom.’

‘Zwerfinator’ Dirk Groot, één van de bestrijders van plastic verpakkingen, is tevreden. In het AD zegt hij: ‘Wij hebben de invoering van de papieren wikkels kunnen versnellen. Pervasco is nu een voorloper op dit gebied. Ik hoop dat andere fabrikanten dit voorbeeld volgen.’

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK