Carlsberg komt met kartonnen bierfles

katonnnen CarlsbergDe Deense bierbrouwer Carlsberg overweegt de aloude glazen bierfles te vervangen voor biologische afbreekbaar, duurzaam geproduceerd karton. Als het project slaagt, verdwijnt de glazen fles en het bierblikje wellicht voorgoed. De ‘groene’ kartonnen verpakking zal onbreekbaar en niet transparant zijn en aanvoelen als een eierdoos met dezelfde grove, zichtbare vezelstructuur.
Dat zal even wennen worden voor de bierdrinker, die dan het koele glas of aluminium blikje in zijn handen en de typische ‘kling’ bij het proosten moet missen. Toch zal de kartonnen verpakking het bier nog langer koel houden in vergelijking met aluminium.

Green bottle project
In dit ‘green bottle project’ werkt Carlsberg onder meer samen met verpakkingsproducent ecoXpac en de Technische Universiteit van Denemarken. De Deense bierfabrikant ziet biologische afbreekbaar karton voor drankverpakkingen als een belangrijke stap naar de gewenste ‘zero-waste economy’.
Niet overal zal de kartonnen bierverpakking de beste ‘groene’ keuze zijn. In Denemarken bijvoorbeeld worden lege bierflessen gerecycled en tot 30 keer gebruikt. In Amerika – waar nog niet een derde van de glazen flessen wordt gerecycled, zou de kartonnen verpakking een veel groter milieuvoordeel opleveren.

Bron: drupa.com

 


 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK