Bewustwording voor het milieu begint aan de top

De wekelijkse Verdigris blog van Laurel Brunner.

We zijn onze inspanningen niet vergeten om een tienpuntenplan op te stellen voor bedrijven en verenigingen, die proactief willen zijn met hun duurzaamheidsboodschap. In de vorige blogs hebben we voorgesteld om het afvalbeheer in de hele toeleveringsketen te verbeteren. Dit is een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de impact op het milieu, vooral voor drukkerijen die te maken hebben met pre-consumer afval.

We hebben ook verschillende suggesties gedaan met de drie Rs: Reduce, Reuse, Recycle. We hadden een suggestie dat er in feite vier R’s zouden moeten zijn, waarvan de laatste Renewable is. In de grafische industrie zou dit bijvoorbeeld kunnen gelden voor drukplaten voor herdrukken, poetsdoeken en pallets. Dan is er het beheren, of in ieder geval bewust zijn van de energie-uitstoot van een project. Dit stimuleert iedereen in de organisatie om rekening te houden met de emissies, bijvoorbeeld bij het transport, het aantal en de soorten inkten en coatings, enzovoort. Dat brengt ons bij punt vier op de lijst: engagement.

Dat is lastig omdat het zo subjectief is. Het gaat erom dat medewerkers hun verantwoordelijkheden op het gebied van duurzaamheid begrijpen en serieus nemen. Het gaat erom mensen aan te moedigen om ecologisch te denken, ook al is het misschien nog niet eerder bij hen opgekomen. En als dat te moeilijk is, probeer dan in plaats daarvan mensen aan te zetten tot het ontwikkelen van milieubewustzijn als bedrijfsbreed initiatief. Het goede nieuws is, dat het bewustzijn al toeneemt na de onthullingen over plasticvervuiling in de Blue Planet II televisieserie, zodat het milieu en de plasticvervuiling al in de hoofden van de mensen opkomen. En grote merken hebben stappen ondernomen om de situatie te verbeteren, zoals we de afgelopen weken hebben geblogd. Het helpt allemaal.

Bewustwording begint aan de top, met het algemene engagement van het bedrijf om de impact op het milieu te verbeteren als onderdeel van de cultuur en waarden van het bedrijf. Vooral voor verenigingen is het belangrijk om te oefenen wat je predikt, en dit kan veeleisend zijn voor grote organisaties met diverse lidmaatschappen. Overweeg om een reeks milieurichtlijnen voor leden samen te stellen, en geef uitleg over wat de verschillende ISO-normen voor de milieu-impact van media kunnen doen. Het samenstellen van een lijst met nuttige links naar het milieu kan ook zeer nuttig zijn voor leden die het duurzaamheidsbewustzijn in hun bedrijf willen verbeteren, maar niet helemaal zeker weten waar te beginnen.

In gesprekken met leveranciers is het ook de moeite waard om een kort overzicht te vragen van wat de leverancier doet om de milieu-impact van print te verbeteren. Velen hebben een solide reputatie op het hoogste niveau, maar als het aankomt op klantgerichte medewerkers, zijn de verplichtingen niet noodzakelijkerwijs duidelijk.

We zullen deze serie de komende maanden voortzetten en hopelijk eindigen met een tienpuntenoverzicht om te delen. Houd in de tussentijd alstublieft uw ideeën in de gaten. Samen kunnen we de negatieve aspecten van de milieu-impact van drukwerk blijven verminderen, en meer positieve percepties aanmoedigen.

Laurel Brunner

Laurel specialises in digital prepress, digital production and digital printing and is managing director Digital Dots (www.digitaldots.org). She provides international editorial, consulting and educational services to a wide cross section of publishers, manufacturers and industry associations. Laurel also participates several ISO working groups developing standards for the graphics industry and convenes a group responsible for standards relating to the environmental impact of graphics technology, including print media.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK