Apple introduceert 16-inch MacBook Pro met nieuw toetsenbord

Het betreft niet een update van de 15″ versie, maar een compleet nieuw model met een 16-inch scherm en eindelijk een vernieuwd toetsenbord. Hiermee is de eerste stap in het uitfaseren van het door problemen geplaagde ‘vlindertoetsenbord’ gezet.

macbook-pro-16De 16-inch MacBook Pro valt verder op door zijn dunnere schermranden en de meest krachtige CPU en GPU tot nu toe. Met maximaal 8 cores, 64 GB RAM en maximaal 8 TB SSD is dit een laptop voor de veeleisende professional. Dit model vervangt de
15-inch MacBook Pro, maar is – en dat is opvallend – niet duurder.

De belangrijkste ‘gebruiksverbetering’ rondom de nieuwe 16-inch MacBook Pro is ongetwijfeld het nieuwe toetsenbord. Apple heeft afscheid genomen van het toetsenbord met stofgevoelige vlindermechanisme, en is terug bij het schaarmechanisme. Dat wordt ook bij het Magic Keyboard voor de iMac en iMac Pro gebruikt. Verder valt op dat de esc-toets weer los van de Touch Bar is gehaald. Apple zegt dat de toetsen aanzienlijk stiller zijn dan die van de MacBook Pro met vlindertoetsenbord.

Ook de pijltjestoetsen zijn aangepast, de “inverted T” is terug. Wat het makkelijker maakt om deze toetsen blind te vinden. Dit was een veelgehoorde wens van veel programmeurs die deze toetsen veelvuldig gebruiken om naar bepaalde stukken in hun code te gaan.

Ook nieuw scherm

Het nieuwe scherm heeft een formaat van 16-inch. De maximale helderheid is 500 nits, net als bij de andere MacBook Pro-modellen. Verder wordt uiteraard de P3-kleurenweergave ondersteund. Volgens Apple is dit het grootste Retina-notebookscherm ooit. De resolutie is 3072 x 1920 pixels en de pixeldichtheid is 226 ppi. De schermranden zijn ook wat dunner geworden, een welkome verbetering.

6 of 8 cores

De nieuwe 16-inch MacBook Pro beschikt over 9e generatie Intel-processors en wordt geleverd met 6 en 8 cores, met een Turbo Boost van maximaal 5 GHz. Je kunt in deze Mac tot 64 GB RAM en 8 TB SSD-opslag (!) integreren. Binnenin zit een Radeon Pro 5000M met maximaal 8 GB VRAM. Dit is de eerste GPU die is gemaakt op een procedé van 7 nanometer. Dit alles moet zorgen voor een prestatiewinst van 80% tegenover de vorige high-end configuratie. Apple heeft de interne lay-out herzien om de warmteafvoer te verbeteren. Zo zijn de ventilatoren 35% groter.

Het audiosysteem bestaat uit zes luidsprekers, voorheen waren dat er vier. De batterij heeft een capaciteit van 100 Wh, de grootste in zijn soort in een Apple-notebook. Apple belooft dan ook een batterijduur van 11 uur bij het surfen op het web of het afspelen van video’s.

Wens naar USB-A poort niet ingevuld

Apple heeft geluisterd naar de kritieken van professionals, maar toch is niet alles verbeterd. Hoewel de behuizing groter is, komt de ‘gewone’ USB A-poort niet terug. De nieuwe 16-inch MacBook Pro heeft nog steeds ‘alleen’ 4 USB-C-poorten. Je hebt dus nog altijd dongles nodig, maar USB-C wordt geleidelijk steeds gangbaarder. Daarnaast mist de oplader nog steeds gemakken die bij oudere modellen wel aanwezig waren. Zo zijn er geen houders voor kabelbeheer of een LED die aangeeft dat de laptop aan het laden of opgeladen is.

Ten slotte nog een klein detail. De hoofdtelefoonaansluiting bevindt zich nog steeds aan de rechterkant. Dat is onhandig, omdat de meeste hoofdtelefoonkabels aan de linkerkant binnenkomen. Wellicht neemt de behoefte aan bedrade koptelefoons in de loop van de tijd af. Al was het maar om de AirPods Pro.

Bron (bewerkt): onemorething

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK