Amazon ontslaat 8000 mensen meer dan de aangekondigde 10000

Eind 2022 zei Amazon het aantal ontslagen nog te ‘beperken’ tot 10000, maar volgens ingewijden zou het nu gaan om 18000 werknemers van het bedrijf. Dat aantal is in absolute zin heel veel, maar procentueel is het ten opzichte van ca. 1,5 miljoen werknemers (full- en parttime) ‘slechts’ 1,2%.

Amazon Logo

De banen verdwijnen volgens directeur Andy Jassy vanwege ‘economische omstandigheden’. Het zou volgens hem gaan om werknemers in de divisies ‘devices’ en ‘books’. Amazon Web Services (AWS) zou volgens de berichten buiten schot blijven.

Amazon wilde de aanvulling op de al eerder aangekondigde 10000 ontslagenen op 18 januari aankondigingen, maar het nieuws lekte deze week al uit. Jassy wilde een einde aan de speculaties maken en liet via de media weten dat het getal nu inderdaad 18000 betreft.

Meer techbedrijven

Bij Twitter lag de turbulente ontslagronde volledig in handen van de nieuwe eigenaar Elon Musk. Ook Facebook snijdt in het personeelsbestand door tegenvallende advertentie inkomsten. En Salesforce liet ook deze week weten duizenden mensen te zullen ontslaan, daar betreft het ca. 10% van het gehele personeelsbestand. Het gaat hier om ca. 8000 mensen die hun baan verliezen.

Altijd blijven doorgroeien bestaat niet

Amazon topman Jassy zei dat techbedrijven niet elk jaar in de zogenaamde uitbreidingsmodus kunnen blijven verkeren en dat afhankelijk van de levensfase de personele omvang altijd moet worden bekeken in de verhouding tussen omzet, kosten en dus toegevoegde waarde en uiteindelijk het belang van aandeelhouders. Dat laatste zei hij overigens niet.

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK