Amazon ontwikkelt nieuwe retailformule

Met de winkelketen Amazon Books keert het bedrijf terug naar haar roots en wil het de boekenmarkt opnieuw op zijn kop zetten. Wederom door slim gebruik te maken van data.
Een winkel die slechts een ‘beperkt’ aanbod wil bieden klinkt vreemd in de oren, maar is zo gek nog niet. De unique selling point van een lokale vestiging zit hem immers niet in het grootste aanbod: het kan moeilijk concurreren met een online verzendhuis, zoals die van Amazon.com, dat de volgende dag al uitlevert.
Amazon Books mikt dan ook niet op kwantiteit, maar op kwaliteit. De vestiging heeft enkel het populairste aanbod in een regio op voorraad. Dit aanbod is geselecteerd op basis van big data-analyses uit de website en enkel boeken met een cijfer van 4.6 (van de 5) of hoger worden gepresenteerd.
De kracht van de winkel zit hem in een zwakte van webwinkels: het gebrek aan verrassing. Wie weet welk boek hij wilt hebben, tikt dit eenvoudig in op Google, maar met nieuw werk in aanraking komen is een stuk lastiger. De winkel is bedoeld om nieuwe pareltjes te ontdekken, waar je het bestaan niet van wist.
Wat opvalt is, dat bij Amazon Books alle covers naar je toestaan. Het is het resultaat van offline A/B-testen. Tegen Fastcodesign vertelt een Amazon-medewerker hoe ze een groep mensen naar een loods liet komen en ze door verschillende testopstellingen liet lopen. De variant waar de voorkant te zien is won het ruimschoots van degene waar je deels tegen kaften aankeek.
De winkel probeert het gat met online zo klein mogelijk te maken. De boeken zijn voorzien van een kaartje met gebruikersrecensies, en wie de Amazon-app bij zich heeft kan met een scanner meer informatie opvragen. Wanneer een boek niet voorradig is, is deze alsnog te bestellen bij een van de informatiezuilen. Naast boeken worden er ook fysieke producten verkocht, die afkomstig zijn uit het startup platform Amazon Launchpad.
Hoewel een winkel de facto een aanvullend verkoopkanaal is, zou het aanjagen van Amazon Prime wel eens het achterliggende businessmodel kunnen zijn. Bezos heeft meer dan eens gezegd, dat de abonnementsdienst van 99 euro per jaar (dat onder andere korting biedt op boeken en andere producten) als vliegwiel dient om de groei van het bedrijf te versnellen. Prime zou in de VS inmiddels 60 tot 70 miljoen abonnees hebben en verzadigd raken, waardoor het zaak is om een nieuwe klantengroep aan zich te binden. Een winkel zou een mogelijkheid zijn om met deze groep in contact te komen.
(bron: Sprout)

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK