AGF-verpakking van ‘olifantsgras’

Begin deze maand overhandigde Roy van den Heuvel, Accountmanager van Argos Packaging & Protection, de allereerste verpakkingen, gemaakt van olifantsgras, wereldwijd binnen de AGF-sector aan Valstar.

Logo Argos

Valstar en Argos doen dit om een statement te maken naar de rest van de markt: alleen door samen te innoveren kunnen we ervoor zorgen dat de handel zo eerlijk en duurzaam mogelijk gerealiseerd wordt.

Hoeveelheid verpakkingen toenemen

“Argos vindt het belangrijk een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de verpakkingsindustrie. Doordat verpakkingen in AGF veel toegevoegde waarde hebben (o.a. op gebied van houdbaarheid), blijft de vraag hiernaar toenemen. In 2019 gebruikten we jaarlijks 26 miljard stuks plastic voedselverpakkingen. De groei van het plastic verbruik is vooral te wijten aan de bevolkingsgroei. Alleen de bevolkingsgroei zorgt elk jaar voor een toename van zo’n honderd miljoen verpakkingen. Buiten dat ziet Argos de vraag naar verpakkingen nog eens een extra boost krijgen, nu hygiëne en voedselveiligheid een nóg grotere rol spelen”, aldus het bedrijf. 

Argos Easy To Snack

Samen innoveren voor verduurzaming

Argos, Valstar en Vibers introduceerden al tijdens de Fruit Logistica de duurzame kartonnen AGF-verpakking, gemaakt van lokaal geteeld olifantsgras, een alternatieve grondstof voor verpakkingen. Olifantsgras groeit op braakliggend terrein en wordt eenmalig aangeplant. Het is een vaste plant die wel 20 jaar lang, jaarlijks een opbrengst levert van 20 ton droge biomassa per hectare. Deze eigenschappen en het feit dat olifantsgras meer CO2 vastlegt dan een vergelijkbaar perceel bomen, wordt het ook wel miracle crop genoemd.

Het is voor het eerst dat de alternatieve grondstof gebruikt wordt voor een verpakking in de AGF-sector, omdat het nog redelijk in de kinderschoenen staat en daardoor niet de goedkoopste oplossing is voor het verpakken van groenten en fruit. Toch vinden Argos en Valstar het belangrijk om deze stap te zetten, om zo een verdere verduurzaming in de verpakkingsindustrie te realiseren.

Bron: www.argos.nu 

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK