Adobe stopt met ‘Type-1 fonts’

Het duurt nog even, maar vanaf 1 januari 2023 zullen de ‘good old’ Type-1 fonts niet meer worden ondersteund binnen de bekende Adobe applicaties.

Adobe Atm

Het staat allemaal te lezen in de aankondiging die Adobe deze week deed op haar ‘community‘ website, met daarbij een link naar een FAQ lijst. Lees die twee pagina’s goed door om precies te weten hoe de uitfasering zal gaan plaatsvinden. De geschiedenis van het fonttype gaat al heel wat jaartjes terug. In 1984 werden de fonts geïntroduceerd door Adobe, voor het gebruik binnen de PostScript pagina beschrijvingstaal. Vanaf 1996 ontwikkelde Adobe het meer op crossmediale toepassingen gerichte OpenType.

Wie kent deze apps nog? Adobe Type Manager en Suitcase…..

Steeds minder ondersteuning

Het Type-1 font wordt al steeds minder vaak ondersteund. Zo is het niet meer terug te vinden in de meeste moderne browsers en mobiele besturingssystemen. Dat komt vooral ook door het feit dat Type-1 niet is opgebouwd rondom de huidige Unicode standaard.

Adobe maakte overigens bekend dat Type-1 binnen Photoshop al vanaf 1 januari van dit jaar niet meer zal worden ondersteund. En Microsoft nam een jaar geleden al afscheid van Type-1. Alle Acrobat PDF gerelateerde software blijft Type-1 ondersteunen, omdat het deel uitmaakt van de ISO PDF specificaties.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

2 reacties

 1. Geert Westerhof op 08/02/2021 om 13:55

  Wat houdt dit precies in?
  Betekent het dat ik bv het font Mendoza (van Adobe) na 2023 niet meer kan gebruiken in InDesign?
  Het lukt nu overigens nog steeds om dit font te gebruiken en bewerken in de nieuwste versie van Photoshop  • Peter Luit op 08/02/2021 om 14:17

   Lees de bronnen even na, Adobe geeft zelf prima uitleg over de te volgen route.Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK