504 miljoen pakketten reisden door ons land

De postmarkt verandert in rap tempo. Steeds minder brieven en kaarten, maar wel een toename in pakketpost. In ons land werd het afgelopen jaar in totaal 3,5 miljard euro omgezet, verdeeld over de verschillende marktpartijen. Dat staat in de Post- en Pakkettenmonitor 2018 van toezichthouder ACM.

Alle pakketbedrijven tezamen zagen hun gemiddelde omzet 17% toenemen tot bijna 2,5 miljard euro. In het brievensegment zijn de cijfers slechter. Maar die markt is toch nog altijd goed voor 2,3 miljard poststukken, al is dat dan 9% minder dan in 2017. De totale omzet die hiermee gepaard gaat bedraagt 1 miljard euro. De daling in de omzet bedroeg 7%, dus minder dan de omvang van de markt. Bekijk het volledige rapport (PDF).

Overgrote deel brievenmarkt is zakelijk, slechts 6% is consumentenmarkt.

Pakketten vanuit buitenland

Het volume van pakketten vanuit het buitenland naar Nederland is flink gestegen. Van 34 miljoen stuks in 2017 naar 47 miljoen stuks in 2018. De verdiensten per pakket nemen echter af. De gemiddelde opbrengst daalde met ongeveer 3%. De gemiddelde opbrengt was in 2018 €3,76. De opbrengst per pakket vanuit Nederland naar het buitenland steeg licht tot €8,50 per pakket.

PostNL blijft de grootste aanbieder van pakketvervoer voor bedrijven en consumenten, met een marktaandeel van ruim 60%.

DHL bezit de tweede plaats en DPD en GLS staan op respectievelijk de derde en de vierde plaats. UPS is het grootst in het segment ‘grensoverschrijdend pakketvervoer’. Daar is TNT nog steeds het kleinst.

UPS bouwde in 2018 een sorteercentrum in Eindhoven, waar een investering van 130 miljoen euro mee gemoeid was.

Bron: emerce

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK