1 juli was de dag van de huis-aan-huiskrant

Gisteren was het de dag van de huis-aan-huiskrant. Ook daar hebben we kennelijk ‘een dag’ voor. Misschien niet eens zo gek, er zijn immers zo een 5 miljoen wekelijkse exemplaren in omloop, nog steeds een ongekend groot ‘massamedium’ binnen onze maatschappij.

Huis Aan Huiskranten

De Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) zet zichzelf op 1 juli in het zonnetje. Jolanda de Rijk en Niels Ackermans, de onlangs aantreden duovoorzitters zeggen: “Op de Dag van de huis-aan-huiskrant zetten we onszelf in het zonnetje en vertellen we graag over het belang van een onafhankelijke lokale krant, die doordringt in de haarvaten van de samenleving.”

Groot bereik volgens de cijfers van NMO

Het wekelijkse bereik van huis-aan-huiskranten bereikt volgens NNP meer dan dagbladen, radio- en tv-kanalen, ook via toevoegingen als apps, social media en nieuwsbrieven.

Uit cijfers van het Nationaal Media Onderzoek (NMO) blijkt dat huis-aan-huiskranten – een massamedium – intensief worden gelezen. Vrouwen (52 procent) pakken de krant het vaakst en van 50 procent van onze lezers (m/v) ligt de leeftijd tussen de 35 en 64 jaar.

Nog een paar feitjes:
• 77 procent van de lezers doet dagelijkse aankopen
• 79 procent heeft interesse in lokale evenementen en activiteiten
• 75 procent van de lezers leest de krant vanwege het gemeentelijke nieuws/aankondigingen

Grote belangstelling is er ook voor lokale sport- en/of cultuur (68 procent). Daarnaast is 40 procent van de lezers hoog opgeleid en pluist ruim de helft (58 procent) de krant tenminste voor driekwart (of meer) uit.

Niet alles in ‘hoera’

Ook op printmedianieuws volgt de redactie de achtergronden van de ontwikkelingen rondom huis-aan-huiskranten. In het archief is een duidelijk trend waarneembaar van reorganisaties, samengaan of verdwijnen van titels en lagere oplagen, zoals dat ook bekend is bij de dagbladen.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK