ZOPI, the Zipcon Online Print Price Index, tweede kwartaal 2022

Bernd Zipper, de bekende Duitse consultant, publiceert regelmatig zijn visie op de ‘print-prijs-index’. Inmiddels is de versie voor het tweede kwartaal 2022 gepubliceerd.

Zipcon Index 2 2022

Tussen de huidige energie- en papiercrisis bleef de situatie in het tweede kwartaal van dit jaar gespannen.
In het tweede kwartaal van het jaar bleven de onlinedrukkerijen de kostenstijgingen bijna zonder uitzondering doorberekenen aan hun klanten, en verhoogden zij in sommige gevallen hun prijzen zelfs aanzienlijk.

Energieprijs en schaarste

De grafische industrie is hulpbronnen- en energie-intensief, en blijft daarom onder druk staan. Papier is nog steeds schaars en duur, niet alleen omdat capaciteit uit de markt is genomen of omdat sommige fabrikanten onlangs hun productie hebben omgeschakeld van grafisch papier en krantenpapier naar verpakkingspapier – of van plan zijn dit te doen (zoals de nieuwe eigenaar van de voormalige UPM-vestiging in Steyrermühl, de Heinzel Group), maar ook omdat de situatie op de pulpmarkt niet is veranderd en de kosten voor de grondstof en het vervoer ervan blijven stijgen.

Oekraïne

Daar komt nog bij dat de energieprijzen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, momenteel slechts één richting kennen: omhoog. Destatis raamt de stijging van de energieprijzen in juni 2022 op +38% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, en de inflatie bedroeg in diezelfde maand +7,6%. Dit, alsmede de bezorgdheid over een mogelijke bevriezing van de levering van Russisch gas, kwam ook tot uiting in het economisch telegram van de BVDM, volgens hetwelk het bedrijfsklimaat in de drukkerijsector in juni na een tussentijdse stabilisatie is afgekoeld.

Bron (om verder te lezen): Zipcon.

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK