Xerox sluit inkjet R&D centrum Impika

Al afgelopen zomer werd bekend dat Xerox haar inkjet onderzoekscentrum in Frankrijk zou gaan sluiten. Dat was nog ruim voor de nu lopende poging om HP over te nemen.

Impika werd in 2013 overgenomen. De naam Impika werd omgedoopt tot ‘Xerox Inkjet Innovation Centre’, en daarmee zou Xerox haar streven, om de nummer 1 in inkjet te worden, gestalte geven. Analisten spraken van een noodzakelijke inhaalslag. Impika maakte rond de periode 2008-2012 gebruik van inkjetkoppen van Panasonic en Kyocera; rond 2014 werd voorspeld dat Xerox spoedig met eigen inkjetkoppen zou verschijnen. Die inkjetkoppen zijn er inmiddels, en sinds deze zomer toegepast in de door Xerox ontwikkelde Baltoro inkjetvellenpers (zie foto) ter vervanging van de Brenva (die samen met Impika werd ontwikkeld).

De overname van Impika werd destijds door analisten als merkwaardig ervaren, daar binnen Fuji Xerox juist de noodzakelijke kennis aanwezig was om Xerox de noodzakelijke stappen te kunnen laten zetten in het inkjet segment. Analisten spraken destijds van merkwaardige interne concurrentie.

Baltoro

In hoeverre het sluiten van Frankrijk past in de strategische plaatjes van Xerox valt nog te bezien. Afgelopen maand verkocht Xerox haar 25% aandeel in de Fuji-Xerox joint venture aan Fujifilm (nadat vorig jaar een voorgenomen overname van Xerox door Fujifilm mislukte). Vrijwel onmiddellijk daarna bracht Xerox een overnamebod uit op HP. Die gesprekken verlopen vooralsnog stroef.

Xerox heeft voor Impika nog pogingen gedaan om een overnamekandidaat te vinden. Voormalig Xerox CEO Jeff Jacobson (nu bij EFI) had aanvankelijk interesse, maar het bedrijf haakte af. Dat geldt ook voor Kyocera, met wie het bedrijf samenwerkte. Met de sluiting gaan 141 banen verloren.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK