Wim Crouwel, één van de oprichters van Total Design wint prijs in New York

De naam Total Design zal vooral bij de wat ‘oudere’ grafici nog bekend in de oren klinken. Het bedrijf bestaat al sinds 1963 en was in ons land één van de eerste gebruikers van het in Nederland uitgevonden digital creatiesysteem Aesthedes.

Wim Crouwel was één van de oprichters en had in de jaren van de digitale revolutie in de grafische branche altijd een uitgesproken mening. Afgelopen week kreeg hij een prijs in de vorm van een medaille van zijn Amerikaanse vakgenoten van de Type Directors Club voor zijn hele oeuvre.

Crouwel (90) is sinds 1955 actief op het gebied van grafisch ontwerp en productontwerp. Hij is een van de oprichters van het invloedrijke ontwerpbureau Total Design. Crouwel ontwierp onder meer affiches voor het Stedelijk Museum en het Van Abbemuseum. Ook introduceerde hij verschillende lettertypen, waarvan het geometrische New Alphabet uit 1967 het bekendste is. Omdat hij het raster (‘grid’) graag als hulpmiddel gebruikt, heeft Crouwel de bijnaam Mr. Gridnik.

De Type Directors Club kent sinds 1967 medailles toe aan de meest inspirerende en invloedrijke typografen. De prijs is eerder onder meer uitgereikt aan de Nederlandse letterontwerper Gerard Unger, die vorig jaar overleed.

Bron: Het Parool

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK