Apple introduceerde 20 jaar geleden als eerste wifi

Je staat er nog nauwelijks bij stil, het dagelijks gebruik van wifi. Twintig jaar geleden was het Apple die in haar ‘schelpvormige’ iBooks de technologie introduceerde.

iBookSamen met Cees Links ontwikkelde Nederlander Vic Hayes van Lucent Technologies eind jaren tachtig de draadloze WaveLAN-technologie. Het lukte Hayes maar niet om die technologie aan computerfabrikanten te slijten. Dat veranderde toen het tweetal werd uitgenodigd op het hoofdkantoor van Apple in Cupertino. Die ontmoeting vond plaats op 20 april 1998. Toenmalig CEO Steve Jobs wilde 50 dollar per ‘radiokaart’ betalen, maar dat bleek achteraf een flinke uitdaging om de technologie voor die prijs te produceren.

iBook als eerste

In juli 1999 introduceerde Jobs de iBook met wifi voor de consumentenmarkt, nadat eerder de eerste iMac een groot succes bleek te zijn. De marketing van Apple was overtuigend, een computer zonder kabels en toch browsen op het web. De iBook had in die tijd echter nog wel een ethernet- en modemaansluiting.

De iBook was de start van wifi voor Apple computers. Snel na de eerste consumentenmodellen werden alle machines met wifi uitgerust, en tegenwoordig is er geen ethernetaansluiting meer te vinden op alle laptopmodellen van het bedrijf. Wifi ‘zit’ nu op versie 6 en zit in de nieuwste iPhones. Voor wie meer weten wil: het verhaal van wifi is door Cees Links opgetekend in het gratis boek
The Spirit of Wifi.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK