Waarom TikTok de moeite waard is voor bedrijven

Dansvideo’s, liedjes en creatieve hacks – op het eerste gezicht is TikTok misschien niet het type platform waar sommige bedrijven mee geassocieerd willen worden. Als je de jonge doelgroep wilt aanspreken, kun je echter niet om TikTok heen. Ann-Kristin Danz, content creator bij Macaw, legt het duidelijk uit in een artikel op Emerce/Wire.

Tiktok

Het socialemediakanaal heeft een indrukwekkende groei weten te realiseren. RTL Nieuws meldde begin dit jaar op basis van onderzoek van Newcom, dat het platform 1,7 miljoen gebruikers heeft in Nederland. Wereldwijd ligt volgens cijfers van TikTok het aantal actieve gebruikers boven de 1 miljard.

Ann-Kristin Danz: “Feit is dat de content eigenzinnig, snel, creatief en beslist anders is. En dat brengt ons bij de gebruikers. Op TikTok bereiken bedrijven een doelgroep die anders moeilijk te bereiken is en wiens netvoorkeuren en online communicatie hun eigen wetten volgen: jongeren. Meer dan de helft van de TikTok-gebruikers is jonger dan 25 jaar. (..)
Het andere pluspunt de app is ultra-viral. In tegenstelling tot Instagram, Facebook en Twitter is het bereik niet afhankelijk van wie het bedrijf al kent, wie het volgt en hoe lang de communitylijst is. Als de gemiddelde tijd dat gebruikers de video bekijken bijzonder hoog is, wordt hij aan andere gebruikers getoond. (..)
Het algoritme heeft meestal minder dan twee uur nodig om voorkeuren te herkennen, sommige bots nog geen 40 minuten. Het platform functioneert geheel volgens de wetten van de aandachtseconomie. (..)
Voor bedrijven betekent dit dat ze goede content moeten produceren die in de eerste seconden kan overtuigen en viraal kan gaan. Video’s die mensen motiveren om video na te maken of om aan deel te nemen, zoals hashtag challenges, is erg populair. Tegelijkertijd is TikTok geen verkoopgerichte app. Bedrijven moeten geen reclame maken voor hun producten, maar een goed verhaal vertellen dat terloops en heel subtiel van branding wordt voorzien. Er is nog geen algemeen recept voor succes. Bedrijven zullen moeten experimenteren en nieuwe wegen inslaan.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK