Vijf tips voor beter beeld

Beeld is allesbepalend in de hedendaagse communicatie. Het maakt niet uit of het gaat om een website, facebookpagina of in drukwerk. Een goede foto zegt meer dan duizend woorden. En de tijd dat je alleen met een goede tekst de aandacht kon trekken ligt lang achter ons.  Een goede reclame-actie gaat juist op dit punt vaak mis.

Fotografie is van oorsprong een Grieks woord dat ‘schrijven met licht’ betekent. En dat is precies de methode waardoor een foto tot stand komt. Het licht weerkaatst op een onderwerp en schrijft via de lens op lichtgevoelige sensor, de ccd, een beeld. Een goede scherpe foto, met de juiste kleuren is dan ook van die elementen afhankelijk.

PP1301FOT01

Naast het onderwerp en de compositie is het licht het belangrijkste element dat goede foto van een slechte onderscheidt. Ga maar na. Het verschil is enorm tussen de foto’s die buiten gemaakt zijn bij goed licht en de foto’s gemaakt op een grauwe sombere dag of binnen. Onderwerpen fotograferen waar geen licht op schijnt is dan ook vragen om problemen.  Een fotocamera is een heel dom ding vergeleken bij onze ogen. Als wij naar iemand kijken die we goed kennen en hij staat met zijn rug naar het raam dan zien we hem toch goed. Een camera bakt daar helemaal niets van omdat er niet genoeg licht op het gezicht schijnt. Onze ogen zijn niet anders dan de lens van een camera. Het verschil zit hem in onze hersenen. Wij zijn veel intelligenter dan een camera ooit zal worden. Onze hersenen maken het beeld compleet en wij zien dan ook echt een scherp gezicht

Voor het maken van een goede foto die af te drukken is in een magazine of een reclame folder is dan de eerste vuistregel:

Tip 1

Schrijf met licht Fotografeer alleen bij goed daglicht en zorg ervoor dat het licht op het onderwerp valt dat je fotografeert. Bedenk dat kunstlicht een geelachtige kleur heeft dus dat je foto dan ook een gele tint krijgt. Een rode tomaat wordt geheid bruin! De meeste standaard flitsers zijn ongeschikt om een onderwerp goed uit te lichten. Wit wegslagen gezichten tegen een donkere achtergrond zijn het resultaat.

PP1301FOT03 verkeerd belichte tomaat         PP1301FOT04   goed belichte tomaat

Tip 2

Gebruik een goede camera.

Maakt het uit of je de foto’s maakt een mobieltje of een spiegelreflex camera van een paar duizend euro? Ja, die verschillen zijn best groot. Het principe is heel simpel. Hoe dikker de lens hoe meer licht er doorheen kan. Dus wordt het licht wat minder of staat het onderwerp ver weg – minder weerkaatst licht –  dan maakt een dikke lens betere foto’s . Daarnaast is echt een glazen geslepen lens beter dan het kleine stukje plastic in de mobiel. Ook heeft een betere camera een groter lichtgevoelig oppervlak (CCD) en kan dus meer beeldpunten vastleggen. En hoe meer beeldpunten hoe groter de foto afgedrukt kan worden terwijl deze toch scherp blijft.

PP1301FOT02

Tip 3

Big is Better

Als een foto gedrukt moet worden moet het bestand groot zijn. Er zijn veel meer beeldpunten nodig voor drukwerk dan voor een internet pagina. Alle huidige camera’s kunnen grote bestanden maken. Voor afdrukken op A4 is tenminste camera nodig met 6 megapixel. Dus de camera moet op de hoogste resolutie staan. De bestanden in het jpg formaat zijn dan 3MB of meer.

 

Tip 4

Geen foto’s van internet

Foto’s die op internet staan zijn in principe te klein om afgedrukt te worden. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Op Google een beeld zoeken kan selecteren op grote beelden kan ook. Maar dan nog komt er een beeld uit dat nooit bedoeld is om te gebruiken voor drukwerk. Je hoeft geen groot beeld op een website te plaatsen omdat een beeldscherm lagere resolutie heeft dan drukwerk. Grote bestanden vertragen de website. Daarnaast is nog het punt van auteursrechten. Ook beeld van internet mag niet zonder meer over genomen worden. Dus algemene stelregel is: ‘Niet doen”

PP1301FOT05

Tip 5

De foto moet een verhaal vertellen Ook met goed licht en goede camera kun je heel veel slechte foto’s maken. Belangrijk is dat de foto nieuwsgierigheid opwekt en een actie uitlokt. De Slogan en de foto moeten bij elkaar horen. Een menselijke aspect helpt, een hand of een model zorgt voor gevoel in de foto. Het komt neer op creativiteit. Allemaal prima zelf te doen maar het valt te overwegen om een fotograaf in te schakelen.

PP1301FOT06

Tip 6

Lever een pdf aan

De professional maakt drukwerk op in een professioneel opmaakprogramma als Indesign. Dit zijn dure en ingewikkelde programma’s voor iemand die zelf zijn drukwerk ontwerpt vaak een brug te ver. Gaat het om drukwerk met een professionele uitstraling dan is het inschakelen van een ontwerper geen luxe. Zelf doen kan ook. Met programma’s van Corel of Magix zijn goede resultaten te bereiken. Maar ook met Word is een eenvoudig ontwerp te maken. In alle gevallen exporteer naar een hoge resolutie pdf en stuur het naar de drukker of printbedrijf. PDF (Portable Document Format) is een universeel formaat waar drukpersen en printers mee uit de voeten kunnen.

Als de online drukker een template heeft waarin te ontwerpen valt is het verstandig dat te gebruiken.

 

 

 

 

Marco den Engelsman

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK