Verrommeling JAJA beleid bij gemeentes

Nu ook kleinere gemeentes zich in de JAJA strijd gaan mengen, begint de verrommeling pas goed. Tot grote ergernis van lokale ondernemers die lokaal en/of regionaal reclame verspreiden. De kleine Noord-Hollandse gemeente Heemskerk denkt ook over de invoering van de JAJA sticker.

‘Ingeklemd’ tussen Beverwijk en Uitgeest is het natuurlijk een ‘idioot’ plan. De gemeenteraad heeft zich laten stimuleren door de berichten uit Zaanstad, de zestiende gemeente van ons land. Daar wil men de sticker halverwege komend jaar invoeren. Ook daar ‘sommen’ gericht op de besparing van papier, die volgens een woordvoerder neerkomt op 500 ton per jaar. Natuurlijk geen sommen over de keerzijde bij het gebruik van alternatieven, die worden vrijwel overal zorgvuldig vermeden. En dat kan ook makkelijk, elektriciteit en de afvalverwerking van digitale leesplankjes is voor de burger onzichtbaar.

folders

Utrecht, Haarlem, Rotterdam en Den Haag voeren de sticker vanaf 1 januari in. De zogenaamde BUCH gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo willen nog geen reactie geven op het initiatief van Heemskerk. In buurgemeente Beverwijk werd een motie daartoe in november verworpen. Ondanks het feit dat MKB Nederland en de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) duidelijke terughoudendheid betrachten rondom de invoering van de sticker, lijken gemeenten zich niets van ‘bovenaf’ aan te trekken en zorgen dus voor de verdere verrommeling van het Nederlandse ‘folderlandschap’.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK