Verpakkingen en labels groter dan alle andere druk- en printuitingen bij elkaar

Smithers Pira deed recent onderzoek naar de omzetontwikkelingen in de grafische branche in Europa, in opdracht van Intergraf. Dat is de overkoepelende organisatie van grafische brancheorganisaties in Europa.

smithers piraHet kantelpunt tussen verpakkingen en labels versus het ‘overige’ drukwerk is inmiddels al bereikt. De onderzoekers laten tevens zien dat de al langer bestaande krimp in vrijwel alle andere druk- en printsectoren de komende jaren blijft doorzetten. De groei van 7% in labels en verpakkingen kan de daling aan de andere kant niet compenseren in zowel omzet als omvang van de totale markt.

verpakkingen en labels versus overig

Omzet snijpunt labels en verpakkingen ten opzichte van overige printproducten

IntergrafVreemd is deze constatering niet. Verpakkingen en labels blijven een noodzakelijke component in talloze markten van producten in retail en industrie. Juist in die markt speelt personaliseren en segmenteren een steeds grotere rol. Een ook de diversiteit aan producten neemt wereldwijd fors toe. Toch daalt de totale omzet in Europa met ca. 1,6% tot het jaar 2023. dat staat gelijk aan ca. 2,5 miljard euro.

Cees Verweij

Cees Verweij nam onlangs afscheid als voorzitter van het KVGO, maar trad op 24 mei jl. op als voorzitter van Intergraf waar hij de resultaten van het onderzoek toonde. Een klein voorproefje toonde hij al tijdens zijn afscheidsspeech, maar de primeur van de Smithers Pira cijfers bewaarde hij voor London. De daling van de omzet uit reguliere grafische segmenten bedraagt volgens de onderzoekers ruim 13%, van 72 miljard euro naar ca. 64 miljard euro.

Commercieel drukwerk en advertenties staan op resp. tweede en derde plaats in omzetontwikkelingen

Omzetontwikkelingen verdeeld over diverse grafische productgroepen

Bronnen: Presentatie afscheid Cees Verweij, Intergraf en Smithers Pira

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK