Verblijf Mozart in Nederland herdacht met postzegelvel

 

MozartIn 2016 is het 250 jaar geleden dat de jonge componist Wolfgang Amadeus Mozart acht maanden in Nederland woonde. Ter gelegenheid hiervan brengt PostNL op 23 mei het postzegelvel ‘Mozart in Nederland 1765 – 1766’ uit. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen ontving het eerste postzegelvel. Dit gebeurde tijdens een Mozart-manifestatie in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Op de nieuwe postzegels komen Mozarts als ‘wonderkind’ en ‘componist’ samen. Ontwerper Robbert Zweegman gebruikte vier historische beelden voor de postzegels: portretten van Mozart op zeven- en op tienjarige leeftijd, een fragment van een in Nederland gecomponeerd muziekstuk en het Müller-orgel in Haarlem.

Grondlegger voor verblijf in Nederland
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is trots op het eerste postzegelvel. “Nijmegen en de familie Mozart hebben een rijke geschiedenis. Het was een Nijmeegse edelman, graaf Van Welderen Jan Wallaard, die de familie in 1765 overhaalde om naar Nederland te komen. De tienjarige Wolfgang Amadeus trad op 11 maart 1766 al groots op tijdens de plechtige inhuldiging van stadhouder Willem V in Den Haag. Ik vind het mooi om te zien dat de historisch gekozen beelden en de samenvatting op het postzegelvel ook echt het verhaal van zijn verblijf in Nederland vertellen.”

Betekenis postzegelvel
Ook Ton Gijsbers, oud-voorzitter van de Mozart(k)ring Gelre-Niederrhein en Arend-Jan Weijsters, directeur van Museum Het Valkhof ontvingen een ingelijst postzegelvel. “De betekenis die PostNL met de uitgifte van dit postzegelvel geeft aan Mozarts verblijf in Nederland is voor onze vereniging een extra stimulans om al zijn gecomponeerde werken uit 1765 en 1766 tijdens dit Mozartjaar uit te voeren”, aldus Ton Gijsbers.

Verkrijgbaarheid
Het postzegelvel ‘Mozart in Nederland 1765 – 1766’ bestaat uit tien postzegels met twee verschillende afbeeldingen. Op de postzegels staat ‘Nederland 1’, bedoeld voor het verzenden van post tot 20 gram binnen Nederland. De postzegels zijn te koop bij alle Bruna-winkels en via collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK