VDAB en GRAFOC lanceren nieuwe opleidingsvorm “Bedrijfsleren”

schermafbeelding-2016-12-08-om-09-32-20Naar aanleiding van de European Skills Week lanceert VDAB, Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, samen met GRAFOC, het Sector-en Vormingsfonds voor arbeiders uit de printmedia industrie, voor de Vlaamse Gemeenschap een nieuwe vorm van leren op de werkvloer: ’Bedrijfsleren’.

Het is vaak moeilijk om nieuwe medewerkers te vinden met de juiste competenties. Dit geldt zeker ook voor de printmedia industrie als high tech sector. Vandaag staan er een kleine 300 vacatures open in de grafische sector. Opleidingen organiseren voor functies zoals ‘printmedia operator offsetdrukken’ of ‘procesoperator drukafwerking’ vergen een complexe en dure infrastructuur.

Om tegemoet te komen aan dit knelpunt, hebben VDAB en GRAFOC de handen in elkaar geslagen om een nieuwe opleidingsvorm op poten te zetten, nl. Bedrijfsleren.

Win-Win voor werkzoekende en werkgever

In deze vorm van opleiding krijgt de werkzoekende de mogelijkheid om een week lang te proeven van een beroep, alvorens definitief te kiezen voor de opleiding. Er is geen enkele vorm van technische voorkennis vereist. Dit met behoud van uitkering.

Voor het bedrijf is het een opportuniteit om de werkzoekende zelf van A tot Z te vormen tot een potentiële medewerker, met de nodige competenties. Daarenboven krijgt het bedrijf een financiële tegemoetkoming.

Rol van het Sectorfonds GRAFOC

De rol van het Sector- en Vormingsfonds bestaat eruit, om de werkzoekenden te informeren over deze vorm van opleiding. Zo worden er samen met de VDAB informatiesessies georganiseerd voor werkzoekenden. Geïnteresseerde werkzoekenden kunnen zich dan via GRAFOC bij bedrijven aanbieden om een opleiding te starten. Daarnaast staat GRAFOC ook in voor het gehele begeleidings- en evaluatietraject van de werkzoekende tijdens zijn opleiding tot tewerkstelling.

Eerste resultaten en toekomst

VDAB startte in 2016 samen met GRAFOC een proefproject op binnen de printmedia industrie in Oost- en West-Vlaanderen.
Van de 49 bedrijven die interesse toonden, hebben er 33 zich effectief ingeschreven om het Bedrijfsleren in hun bedrijf toe te passen. Tot op heden zijn er 10 bedrijven waar deze opleidingsvorm actief wordt toegepast. Van de 33 cursisten die startten hebben er al 8 hun opleiding beëindigd; 4 werkzoekenden zijn via een IBO-contract (individuele beroepsopleiding) aan de slag en 4 andere werkzoekenden hebben ondertussen al een vaste tewerkstelling.
Graphius is een van de bedrijven die zich intekende om het Bedrijfsleren in de praktijk te implementeren. Vandaag zijn er 3 werkzoekenden aan de slag met een vast contract, dankzij deze vorm van leren op de werkvloer, en zijn er nog 3 werkzoekenden in opleiding.

Op basis van deze succesvolle ervaring zal dit project verder worden voortgezet in 2017 en uitgebreid worden naar andere sectoren.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK