Trends: Drukkers worden media-bedrijven en web-winkels banken

Met de aankondiging van Amazon dat het een PayPal-achtige betaaldienst gaat starten heeft de van oorspong online verkoper de keten gesloten. Het maakt nu een eigen tablet, helpt schrijvers bij het publiceren en distribueren van hun pennenvruchten en regelt nu zelf ook het betalingsverkeer. Dat is een trend waar drukkers wat van kunnen leren, probeer de hele keten te beheersen, stel daarmee je marktaandeel veilig en beheers ermee de kosten en vooral de marge. Dat laatste is wellicht het belangrijkste zoals Amazon bewijst met zijn cijfers. Het bedrijf kan overleven met lage marges dankzij grote omzetten, dat daarbij in het retailkanaal slachtoffers vallen lijkt onvermijdelijk. Veel winkels zullen verdwijnen net als de drukker om de hoek, tenzij ze iets extra bieden zoals full service en ouderwetse kwaliteit.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK