Tom Poes en heer Bommel op Kinderpostzegels 2021

Nederlands bekendste striphelden Olivier B. Bommel en Tom Poes sieren dit jaar op de zegel van Stichting Kinderpostzegels.

Pascal de Smit, directeur Stichting Kinderpostzegels: “Net als met Kinderpostzegels zijn miljoenen kinderen opgegroeid met de avonturen van heer Olivier B. Bommel en Tom Poes. We zijn dan ook blij en trots dat de striphelden dit jaar op de Kinderpostzegels te zien zijn en samen met ons hun tachtigjarig jubileum vieren. Hun verhalen zijn na al die tijd nog steeds springlevend en verbonden met actuele thema’s.” 

Tompoes Postzegels

Tekenaar Tim Artz

Over het ontwerp zegt Tim: “Doddeltje plukt paddenstoelen omdat de kinderpostzegels in het najaar uitkomen. Daarom is het bladerdek van de linkerboom ook geel. De grootste puzzel was om de afzonderlijke taferelen een vanzelfsprekende plek binnen de afzonderlijke postzegels te geven. In de tekening heb ik wat hoogteverschil toegevoegd voor de karakters die verder weg staan, zoals Joost en de markies. Anders zouden ze te klein op de postzegel komen te staan. En Wammes ligt lekker met zijn voeten op een steen omdat daardoor de typografie beter uitkomt.”

Behalve het postzegelvel zal ook een set van vijf wenskaarten worden aangeboden, én een Bommel boodschappentas. De Kinderpostzegels, kaarten en tas zullen verkrijgbaar zijn als schoolkinderen vanaf 29 september t/m woensdag 6 oktober langs de deuren zullen gaan.

In 2020 was de opbrengst 7,6 miljoen euro, komende vanaf 9,4 miljoen euro in 2019. De dalende trend is in lijn met de afname van brievenpost en de toename van postzegelcodes van PostNL.

Haarlem

De postzegels worden in Haarlem gedrukt bij Joh. Enschedé. In het bedrijf worden jaarlijks nog 2,5 miljard postzegels gedrukt. Nederland geeft naast de kerst- en kinder­zegels nog enkele tientallen postzegel­series per jaar uit, in oplages van twintig- tot honderdduizend stuks. PostNL ‘vermindert het belang’ van de papieren postzegel, door onder andere de zogenaamde postzegelcode aan te bieden. Online koop je een unieke 9-cijferige code, die je ‘gewoon’ opschrijft in een ‘3 x 3 format’, waarmee je brieven en pakketten tot 2 kilo kunt versturen.

Bron: website kinderpostzegels, INCT, AD, PostNL

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK