Nieuwe postzegels in teken van 180 jaar openbaar vervoer

Op 20 september 1839 reed de eerste trein tussen Amsterdam en Haarlem. 180 jaar later komen PostNL en de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) met postzegels en eerstedagenveloppen die in het teken staan van het openbaar vervoer toen en nu.

‘Een ode aan het Nederlandse openbaar vervoer’, zo omschrijft de NVPH de producten. PostNL liet zes postzegels voor de Nederlandse en zes postzegels voor internationale post ontwerpen. De NVPH ontwierp twee eerstedag-enveloppen. Op zo’n envelop staan zes postzegels, het stempel ‘eerste dag van uitgifte’ en een afbeelding die het thema illustreert. Zowel de postzegels als de eerstedagenveloppen zijn vanaf 19 augustus verkrijgbaar.

Op de twaalf postzegels staan vervoersmiddelen van vroeger en vandaag de dag. Denk aan een veerpont, verschillende type treinen en een streekbus. Op elke zegel zijn bovendien de bijbehorende route en uitzicht te vinden. In een bijgesloten mapje is achtergrondinformatie opgenomen. Op de eerstedag-enveloppen staan afbeeldingen van een bus en een trein.

‘Het ontwerp voor de uitgifte over openbaar vervoer in Nederland laat een foto van een Sprinter-treinstel zien in een beeldkader met de contouren van een zogenaamde ‘Koploper”, zegt ontwerper Ingmar Birza van Birza Design over laatst genoemde ontwerp. “De trein rijdt door typisch Nederlands landschap, met bollenvelden en schapen. Bij de afbeelding van de trein is het stempel gebaseerd op de lichten en het andreaskruis van een spoorwegovergang.’

Bron: diverse nieuwsmedia

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK