Aandeel Nederlanders dat betaalt voor online nieuws neemt opnieuw toe

Dat blijkt uit het Digital News Report 2021 van het Commissariaat voor de Media. Vooral jongeren blijken meer bereid te zijn om te betalen voor online nieuws.

Het aantal Nederlanders dat bereid is te betalen voor online nieuws lag procentueel aan het einde van 2020 op 17%. Vorig jaar was dat nog 11%, een flinke toename dus. Binnen het onderzoek zegt inmiddels 26% bereid te zijn om te gaan betalen. Wellicht wordt dat percentage eind 2021 dan ook gehaald.

Telegraaf, AD en Volkskrant worden het meest genoemd als nieuwsbronnen waarvoor mensen zouden willen betalen.

Verdubbeling onder jongeren

Jongeren blijken nieuws steeds vaker te ervaren als dienst waarvoor zij moeten betalen. Ouderen vinden het vaak vanzelfsprekender dat zij nieuws gratis kunnen communiceren. Maar dat verandert dus, ook onder invloed van het feit dat steeds meer nieuwskanalen abonnementen aanbieden. Dat was 20 jaren geleden nog nauwelijks het geval.

Aandeel Betalers Online Nieuws
Ouderen zijn minder snel geneigd te betalen voor online nieuws

De betalende respondenten en respondenten met de intentie om dit jaar voor een online nieuwsdienst te betalen, vormen samen ruim een kwart van de volwassen Nederlandse bevolking. Ook onder de potentiële gebruikers is het aandeel jongeren groot.

Buitenland

Het percentage Nederlanders dat betaalt voor online nieuws komt overeen met het gemiddelde van de door het Reuters Institute onderzochte landen. In de Scandinavische landen, is dit aandeel betalers aanzienlijk groter, in Noorwegen zelfs 45 procent. Dat laat zien dat in Nederland het plafond van de betalingsbereidheid nog niet is bereikt.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK