Tabaksetiketten in Grafisch Kabinet

 

TabaksetikettenIn het Grafisch Kabinet van Museum Joure is een tentoonstelling te zien van tabaksetiketten, gedrukt in steendruk. Het is de eerste serie van vier exposities over verschillende druktechnieken in de afgelopen twee eeuwen.

In het kabinet is een collectie van ongeveer 50 verschillende tabaksetiketten te zien, die vroeger op sigarendoosjes werden geplakt. Van de meeste etiketten zijn twee versies te zien. Het mooiste etiket kwam op de voorkant van het doosje en het minder fraaie exemplaar werd voor de binnenkant gebruikt.

De etiketten zijn gedrukt in steendruk, een techniek die in de 19e en begin 20e eeuw veel werd gebruikt. De etiketten zijn heel gedetailleerd, vaak in wel acht kleurgangen gedrukt, soms met gouddruk. Sommige etiketten zijn gepreegd, dat wil zeggen dat er reliëf in het etiket is aangebracht.

De tentoonstelling is nog tot en met 25 juli te zien.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Beate den Engelsman

Accuracy, precision and organisational talent characterise Beate. She is not only the administrative heart, but also our beloved editor-in-chief. Her creativity helps her in finding and writing articles for Blokboek.com. Owner of boekbol.nl, scrapbol.nl and fotobol.nl

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK