PRstory: zeg het met zeep

Say it with soap low res - 3In het Belgische Jabbeke is een bedrijf gevestigd dat van zeep een communicatiemiddel maakt. Met behulp van de Roland EGX-350 graveermachine personaliseert Françoise Descheemaeker van “Say it with Soap” namelijk allerhande zepen.

Dagelijks vormt Françoise stukken zeep om tot persoonlijke geschenken. Ze begint met het uitzoeken van het juiste lettertype en graveert vervolgens een stempel in plexiglas. Ze gebruikt de stempel om de zeep te bedrukken als die nog warm en kneedbaar is.

Experimenteren met lettertypes
“Vroeger lieten we de plaatjes maken door onze zeepfabrikant of derden. Maar dat was duur en beperkte ons in de creativiteit. Uitproberen was lastig. Nu kunnen we het zelf uitproberen als er een klant binnenkomt die een bepaald idee heeft,” vertelt zij. “Een lettertype is heel belangrijk in wat je tot uiting wilt laten komen. Nu kunnen we er zelf mee experimenteren. Het ene type drukt beter af dan het andere. We hebben op dat gebied heel veel geleerd. Niet elk lettertype is geschikt om op zeep af te drukken. Ook het formaat van de zeep is van belang. In het begin bedrukte onze zeepmaker alleen vierkante blokken. Nu komen steeds meer andere vormen uit de productie.”

Say it with soap low res - 10Say it with soap low res - 1 Say it with soap low res - 9 Say it with soap low res - 8 Say it with soap low res - 7

Message
“Zeep als een boodschapdrager, dat is wat we maken. We noemen het een “message soap”. Het is eigenlijk een kleine attentie,” vertelt Françoise enthousiast. De zeepjes met verschillende boodschappen verkopen het beste op toeristische plaatsen. Zelf hebben Françoise en haar man Pierre Marécaux een winkel met zeep aan de Belgische kust. De kleine boodschapjes als “ik hou van jou” en “jij bent de liefste” die worden snel gekocht als presentje voor de thuisblijvers of als souvenir.
Een display met een groot aantal zeepjes heeft het ondernemende echtpaar beschikbaar voor die winkels die daar de ruimte voor hebben. De winkelprijs van de Message Soap is 2,95 euro.

Kleine series
Steeds is Françoise Descheemaeker op zoek naar nieuwe teksten, zo zijn er nu zeepjes met teksten als “let’s Rock” en “You only live once”. Voor speciale gelegenheden als een huwelijk en geboortes maakt het bedrijf op bestellingen kleine series persoonlijke zeepjes. Vanaf 20 stuks is dit al mogelijk. In de werkplaats verpakt het bedrijf de zeepjes in cellofaan met een passend lintje. Het cadeautje is compleet.
“De software van Roland heb ik nu volledig onder de knie. Het meegeleverde graveerprogramma, is heel gebruiksvriendelijk en het kan veel lettertypes aan. Daarmee kunnen we uitproberen wat het beste op een zeepje werkt en kleine series snel produceren.”

Say it with soap low res - 6 Say it with soap low res - 5 Say it with soap low res - 4 Say it with soap low res - 3 Say it with soap low res - 2

Warm bedrukken
Zeep maken doet Say it with Soap niet zelf. Een Belgische zeepfabrikant doet dit werk. De basis bestaat uit zeepnudels. kronkelige stukjes halffabricaat die uit landen als Maleisië komen. Van palmolie produceren deze landen vette halffabricaten die nog geen kleur of geur hebben. De zeepnudels worden vermalen in een machine om er vervolgens kleur- en geurstoffen aan toe te voegen. De fabrikant gebruikt toevoegmiddelen die minimale allergenen hebben zodat iedereen de zeep kan gebruiken.
De spaghetti stroken die uit die machine komen gaan door een matrijs en worden in blokken gesneden. Vervolgens wordt de zeep met de hand gestempeld. Alleen als de zeep nog warm en zeer kneedbaar is kan het een stempel krijgen dat mooi blijft zitten.

Emotie
Zeep bepaalt al heel lang het leven van Françoise. “Jaren geleden zijn we een zeepwinkel begonnen in het Franse Lille. Dat breidde zich uit met meer winkels tot in Straatsburg toe. De crisis trof ook ons. De huurprijzen gingen sky-high en de omzet naar beneden. Onze verkopen zijn in het toerisme op emotie gebaseerd. Komen er minder toeristen of is er minder te besteden dan gaat het snel achteruit. We kregen een tip van iemand dat er vraag was naar bedrukte zeepjes. We begonnen met kubussen met letters. De winkel hebben we gesloten en het zeepje met de boodschap begon te verkopen. Het boomt echt.”

Uniek
“Wij denken dat er geen enkele firma is die dit in de Benelux biedt. Bedrukte zeepjes zijn wel te koop maar dan in grote oplagen. Er is niemand die twintig gepersonaliseerde bedrukte zeepjes levert.” Op dit moment gaat de verkoop via winkels en mond-tot-mond-reclame. Verkoop via internet speelt nog geen grote rol. “We denken dat we via persoonlijk contact het beste aan de wensen van de klant kunnen voldoen. We hebben wel een duidelijke drietalige website maar geen webshop”.

De actualiteit en het nieuws in zeep, ook dat is mogelijk bij Say it with Soap. Opdrukken als “Je suis Charlie” zijn terug te vinden in de geurige werkplaats van Françoise Descheemaeker.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK