Sterke daling printoplage tijdschriften in 2017

In alle segmenten en bij vrijwel alle titels daalt de papieren tijdschriftoplage in Nederland. Grote klappen vallen bij de traditioneel sterke segmenten: omroepbladen en vrouwenweekbladen; daar is de daling in één jaar tien procent of meer.
Dat rapporteert de NOM in haar jaaroverzicht.
Tijdschriften die hun printoplage zagen groeien in 2017 zijn uitzonderingen.

Uitzonderingen als: Max Magazine, De Groene Amsterdammer, Helden en Vrouw Glossy laten groei zien in 2017, maar er zijn ook titels die in één jaar meer dan 10 procent van hun oplage kwijtraken. Veronica Magazine, Viva, Cosmopolitan, Harpers Bazaar, Quote, Esquire en VI vallen bijvoorbeeld in deze weinig benijdenswaardige categorie. LINDA. zag na het eerste verlies in 2016 ook in 2017 de papieren oplage teruglopen. Tegelijkertijd is LINDA. het voorbeeld van een mediamerk dat ook online z’n draai heeft gevonden.

Sectoren als de RTV-bladen, vrouwenweekbladen en mannenbladen raakten in de laatste 10 jaar de helft of meer van hun oplage kwijt. Ook glossy’s, een sector die tot zo’n drie jaar geleden nog groei liet zien, zagen de gezamenlijke oplage dalen.

NOM rapporteert over zo’n 130 Nederlandse publiekstijdschriften met een betaalde oplage.

Een uitgebreid artikel met de actuele cijfers is te lezen op de site van het Stimuleringsfonds voor de journalistiek.

Bron: svdj

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK