Rob’s Column: verbod op doorverkopen gekochte digitale content

Sell digital contentIn onze digitale content wereld is het normaal om content te kopiëren en met anderen te delen. Daar is niets mis mee, het is bijvoorbeeld de basis waarop we blokboek.net voor jullie gratis kunnen maken. Uiteraard geven we makers van nieuws hun credits en als het zinvol is een link naar de bron of extra informatie. Het wordt wat anders als je digitale content koopt en denkt dat je de eigenaar bent. Dat ben je niet, net zo min als je door het kopen van een boek eigenaar bent van de inhoud. Je bent slechts eigenaar van een fysieke weergave van die inhoud en je kunt daarom dat boek aan een ander verkopen. Met digitale content zit dat volgens mij anders, volgens mij koop je het recht om die content te bekijken niet om die te verhandelen. Het zou dus verboden moeten zijn om digitale content door te verkopen zonder uitdrukkelijke toestemming van de maker. Als dat niet zo is dan ga je als lezer daarvoor betalen, want een logisch gevolg zal zijn dat de eigenaar van de content om zijn inkomsten te beschermen een premium boven op de prijs zal leggen om rekening te houden met minder verkochte originelen. En daar is niemand mee gediend, niet de eigenaar, niet de contentmaker en zeker niet de lezers.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK