Retail maakt sterkste groei in tien jaar door

De Nederlandse detailhandel komt dit jaar, naar verwachting, uit op een volumegroei van 2,7 procent. Dat is de sterkste groei sinds 2007, stelt ABN AMRO in een sector-update.

De retail verrast, volgens de bank, dit jaar in positieve zin. De sector wordt vooral in de kaart gespeeld door het hoge consumentenvertrouwen, dat gepaard gaat met een hoge koopbereidheid. Er wordt vooral meer uitgegeven aan kleding, schoenen en woninginrichting. De groei van kleding zit volgens de bank vooral in de online kanalen: in de eerste helft van het jaar gaf de consument 28 procent meer uit aan kleding via internet dan een jaar eerder.

ABN AMRO verwacht dat de detailhandel volgend jaar twee procent groeit. Een van de belangrijkste uitdagingen waar retailers voor staan, is nog altijd de transitie naar omnichannel. Omdat de concurrentie groot is en de winstgevendheid beperkt, is er beperkte ruimte voor ondernemers om die transitie te maken.

Bovendien is het niet eenvoudig online een winstgevende business op te zetten, stelt de bank. Omdat de consument online vaak gebruikt om zich te oriënteren, kan een retailer er daarom ook voor kiezen om zich uitsluitend te richten op die oriëntatie, of zich aan te sluiten bij een platform.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK