Prijs postzegel verdubbelde in tien jaar tijd

De prijs van een gewone postzegel gaat volgend jaar met 5 cent omhoog. Een postzegel kost vanaf 1 januari 2018 daarmee 78 cent. Dat maakte postbedrijf PostNL maandag bekend. Ook andere tarieven gaan omhoog: de prijs van frankeren van binnenlandse post met een frankeermachine stijgt met 7 cent naar 72 cent. Het basistarief voor post naar het buitenland stijgt met 8 cent naar 1,33 euro. Ook de zakelijke tarieven gaan omhoog.

Begin dit jaar steeg de prijs van een basispostzegel al met 4 cent. In 2006 kostte een gewone postzegel nog 39 cent, een verdubbeling in tien jaar tijd.

“Het verhogen van de prijzen is noodzakelijk om de kosten van de aanhoudend krimpende postmarkt dekkend te houden”, laat een woordvoerder van PostNL telefonisch weten. Het bedrijf benadrukt binnen de normen te blijven die onlangs werden gesteld door toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM reguleert de prijzen voor bijvoorbeeld postzegels en frankeermachinepost, omdat PostNL de enige postvervoerder in Nederland is die dit soort basisdiensten aanbiedt.

PostNL mocht de prijzen voor komend jaar met 8 procent verhogen, maar had uiteindelijk meer ruimte, omdat ze eerder dit jaar de ruimte om de tarieven te verhogen nog niet volledig benut had. Die extra ruimte is volgens het bedrijf niet benut: het gemiddelde van de prijsstijgingen blijft binnen de 8 procent.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK