‘Recyclebare’ kroepoekzakken genomineerd voor meest misleidende product

Elk jaar organiseert voedselwaakhond Foodwatch de Gouden Windei-verkiezing voor het meest misleidende voedselproduct van het jaar. Veel producenten gebruiken verborgen boodschappen of valse versiertrucs. Het Gouden Windei legt de verborgen boodschappen achter claims bloot. Eén van de drie genomineerden is Conimex met zogenaamde recyclebare verpakkingen.

Conimex Fwlogo

Conimex pronkt trots met ‘Recyclebare verpakking’ op de kroepoekzakken. En daar stopt het niet bij: ook staat er een groot verhaal over recyclen en ‘op weg naar duurzaamheid’ op de website. Daar werken ze bij Conimex kennelijk ‘hard aan’. In de praktijk komt het erop neer dat consumenten nu door een nieuwe nationale regeling (en dus géén verdienste van Conimex) chipszakken bij het plastic afval mogen gooien in plaats van bij het restafval. Sinds 2020 kunnen afvalverwerkers in Nederland dit namelijk beter uitsorteren en verwerken. Maar het feit dat het gescheiden kan worden, betekent echter nog niet dat het echt gerecycled wordt. De kans op verbranding is even groot. In plaats van recycling van de kroepoekzakken, recyclet Conimex dus vooral andermans werk. En daar is niet veel duurzaams aan.

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (zie factsheet) geeft aan: “Wanneer recycling van de verpakking (theoretisch) mogelijk is, maar deze recyclingmethode voor de verpakking die de claim draagt (nog) niet in voldoende mate beschikbaar is voor de doelgroep, doorgaans de gebruikers van de verpakking, dan kan de verpakking niet worden aangeprezen als ‘recyclebaar’.”

De andere twee genomineerden: ‘Poké Bowl met lekker veel groente’ van Knorr en ‘Veggie candy – let’s make it fun. Better. Yum!’ van Let’s. 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Jolanda van Drie

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

2 reacties

  1. Jolanda van Drie Jolanda van Drie op 24/11/2021 om 09:23

    Hey Germen! De links staan er nu bij, dus je kunt ook daarover verder lezen!

  2. Avatar Germen op 24/11/2021 om 07:18

    Hoi Jolanda, nu maak je me nieuwsgierig naar Poké Bowl en Veggie Candy van Let’s.

Laat een reactie achter

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor het najaar van 2021 staan gereed. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK