Record in dataopslag op tape

Wetenschappers van IBM hebben 330 terabyte aan ruwe data in een magneetbandcartridge gestopt. Dat meldt The Verge. De cartridge is zo klein dat deze in je handpalm past.

De wetenschappers van IBM hebben het record verbroken met een opslagdichtheid van 201 gigabit per vierkante inch. Zo konden zij een cartridge produceren met een capaciteit van 330 terabyte (een hoeveelheid gelijk aan 330 miljoen boeken).

Magneetbanden werden zestig jaar geleden uitgevonden. De eerste magneetband van IBM kon maar 2 megabyte aan data aan. Tape-opslag raakt steeds meer buiten gebruik, ten gunste van disk en flash-opslag. Alleen voor het langdurig wegschrijven van data, is tape nog de meest efficiënte en betrouwbare opslagmethode. Een medewerker van IBM liet in een statement weten, dat magneettape tegenwoordig ook gebruikt kan worden voor back-ups in de cloud.

De cartridge met magneetband is ontworpen door Sony Storage Media Solutions. Volgens IBM toont de mijlpaal aan, dat geheugenbeheer op magneettapes nog een decennium levensvatbaar is.

(bron: Automatiseringsgids)

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK