PRstory: Colorworks investeert in Xerox Iridesse

Creatief Printbedrijf print en goud en zilver
Colorworks investeert in Xerox Iridesse

De Haagse grafisch expert Colorworks is specialist in bijzondere producties. Veel van het werk is terug te vinden in de horeca, bij evenementen en bij bijzondere gelegenheden. Het printen van goud en zilver was een lang gekoesterde wens van Fred van Hoorn, de eigenaar van het creatieve printbedrijf. Met de installatie van de Xerox Iridesse is er voor hem een wereld aan mogelijkheden bijgekomen.

 

Speciaal
Selfmade man Fred van Hoorn heeft zijn roots in de horeca. Naast zijn economiestudie deed hij ook ervaring op in de vormgeving bij een overheidsinstelling. Alles kwam 21 jaar geleden samen in het eigen bedrijf Colorworks, dat sterk is in creatie en printproductie. Het speciale werk doet het bedrijf zelf. “Alles wat andere bedrijven goedkoper en sneller kunnen, besteden we uit,” zegt Fred. “Mijn stelling is dat je moet verkopen wat je klanten willen hebben, niet alleen wat je kunt maken.”

Inspiratie
De klanten die bij Colorworks kopen hebben behoefte aan service en creativiteit. Zij zijn ook bereid daarvoor te betalen, zo geeft Fred aan. “Het zijn bedrijven waar drukwerk een belangrijk onderdeel is van hun uitstraling. Ze willen iets unieks hebben. Dan denk ik aan serviceverleners, zoals verzekeringskantoren, notarissen, advocaten. Daarnaast zijn er de evenementen. Mensen die 100 euro betalen voor een evenement kun je geen geplastificeerde A4’tjes voorschotelen. Dat moet er net wat beter uitzien. Daar zijn we in gespecialiseerd.” Het pand van Colorworks is ingericht als inspiratieruimte. Overal komt de klant bijzondere producties en materialen tegen. Het is om die reden dat de meeste klanten even langskomen om ideeën op te doen.

Materialen
De kennis en ervaring die Fred heeft opgedaan in zijn horecaverleden, zorgt ervoor dat hij exact weet wat werkt en wat niet werkt. De uitstraling van bijvoorbeeld een menukaart, en de presentatie van de gerechten, is van groot belang voor het succes van de horecaondernemer. Bij veel producten past het bedrijf hout toe. Colorworks heeft een vlakbedprinter en een lasergraveermachine in huis die direct op een groot aantal materialen kan printen, waaronder hout en kunststoffen. Fred: “hout is veelgevraagd op dit moment, vanwege de groene uitstraling en het warme gevoel die het opwekt. De combinatie met print in goud, wit en zilver op afwasbaar papier, maakt de ideale menukaart voor de horeca. Warm, natuurlijk en afwasbaar met een chique uitstraling; wat wil je nog meer.”

 

Innovatie
De Xerox Iridesse vervangt de productieprinter die bij Colorworks stond. De reden is voor Fred van Hoorn innovatie. “Je moet je klanten steeds wat nieuws aan kunnen bieden,” zo geeft hij aan. “Dat moet je doen voordat iemand anders het doet. Mijn klanten willen iets hebben wat een ander nog niet heeft. Dat kan de inrichting zijn en ook de menukaart. Als je voor 45 euro gaat eten, dan verwacht je iets aparts. Dan maakt de entourage een belangrijk deel uit van de beleving. De invulling is een combinatie van creativiteit, materiaalkeuze en productieproces. Op het moment dat ik de Iridesse zag dacht ik: “als iemand er werk voor heeft dan ben ik het wel.”

Groei
De horeca groeit als nooit tevoren zegt Fred. Dat vindt zijn weerslag in de vraag naar printwerk. “Het is een behoorlijke niche waar we inzitten. Maar draaien veel meer producties dan dat. De printer moet tenslotte draaien. We merken een belangrijke groei in gepersonaliseerde mailingen, daar zit een belangrijke toekomst in. Het is de mix die maakt dat we de Iridesse kunnen exploiteren.”

Vertrouwen
Fred van Hoorn koos voor de Xerox Iridesse niet alleen omdat hij goud, zilver en wit kan printen. Ook het gramsgewicht en het formaat was een argument. De productieprinter kan standaard formaten van 330 mm x 488 mm en banners tot 1,2 meter lang, met een maximaal gewicht van 400 gsm, printen. Hij is snel (120 ppm) en heeft een hoge afdrukkwaliteit (tot 2400 x 2400 dpi). “Dat lijkt mij voldoende redenen om erin te investeren,” zegt Fred lachend.
“Natuurlijk moet je als ondernemer een risico durven te nemen, maar daar heb ik met partners als Xerox en Veenman alle vertrouwen in.“

Leverancier
De rol van Veenman als leverancier van Xerox printers in het grafische segment is betrekkelijk nieuw. Salesmanager Jeantin Boltjes legt het uit. “Meer dan tien jaar geleden nam Xerox Veenman over. Veenman was toen en is nog steeds, een vooraanstaande leverancier in het office segment, en met name heel sterk in het MKB plus segment. Veenman en Xerox zijn sterk aanvullend naar elkaar, we bedienen verschillende klanten. Steeds vaker kwam ook de vraag uit de markt naar productieprinters. Bij Veenman is niet de prioriteit een printer te verkopen. Wij zijn specialisten in het organiseren van het hele proces. Daar kunnen bedrijven als Colorworks van profiteren.”

 

 

 

 

 

 

 

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK