Persvrijheid wereldwijd

In Nederland is er persvrijheid. Alle journalisten hebben de vrijheid om te zeggen wat ze willen, zonder dat ze bang hoeven te zijn voor vervolging. Sterker nog: we hebben er recht op informatie te verzamelen, verspreiden en iedereen te informeren. In veel landen bestaat deze vrije pers niet.

amnesty persvrijheidPersvrijheid is in Nederland opgenomen in de grondwet: “Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet”. Voor media als radio en televisie geldt dat in grote lijnen ook. Er is dus geen controle vooraf. Er is wel een nuance: de grenzen die bestaan in de wet aan vrije meningsuiting gelden ook voor de pers.

In Midden- en Oost-Europa staat de persvrijheid steeds meer onder druk. Er zijn steeds minder onafhankelijke kranten en nieuwszenders. In Polen brengt de publieke omroep alleen nieuws dat de regering in een positief daglicht zet. In Turkije zijn meer dan 160 mediabedrijven gesloten en zitten ongeveer 120 journalisten vast. In Hongarije is er een flinke overheidspropaganda gaande om burgers angst in te boezemen voor vluchtelingen. Ook elders in de wereld gaat het niet goed met persvrijheid. In de VS noemt Trump de media “de vijand van het volk”, in Venezuela worden journalisten belaagd en in China heeft de overheid, met een wet op cyberveiligheid, meer greep gekregen op het internet.

amnesty persvrijheidAmnesty voor persvrijheid

Persvrijheid is een mensenrecht. Amnesty roept regeringen op de volgende maatregelen te nemen:

  • Afschaffing van onderdrukkende wetten die het uiten van je mening en geweldloos protest strafbaar maken. Die wetten zijn vaak bijzonder vaag geformuleerd, waardoor critici gemakkelijk vals beschuldigd en veroordeeld kunnen worden.
  • Vrije toegang tot informatie voor iedereen.

Het Amnesty magazine Wordt Vervolgd kan je het hele jaar gratis lezen via de app.

Bron: Amnesty

persvrijheid

Op de Index van Persvrijheid 2019 van Reporters without Borders neemt Noorwegen de eerste plek in en staat Turkmenistan op plaats 180 als land met de minste persvrijheid. Nederland staat op de vierde plaats. 

Bron foto: Reporters without borders

 

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK