PEFC op Empack

Circulaire duurzame materialen inzetten was een belangrijk onderwerp tijdens de verpakkingsbeurs Empack in de Brabanthallen in Den Bosch. Reden genoeg voor het PEFC keurmerk om daarover een seminar te organiseren. Natuurlijk was PEFC ook zelf met een stand te vinden op de beursvloer.

Het verduurzamen van de verpakkingsketen is en blijft belangrijk, zo bleek uit de vragen van bezoekers aan de PEFC-stand. De vragen van MKB’ers en multinationals varieerden van het vinden van verpakkingsmakers die werken met PEFC-gecertificeerde materialen, tot en met de ontwikkelingen van nieuwe producten als hernieuwbaar plastic, gemaakt van pineen (materiaal afkomstig uit dennennaalden).

De stand van PEFC was natuurlijk opgebouwd met duurzame materialen: bomen, hout (tafel van Assinkhout*), papier (rollen van Crown Van Gelder*) en karton. De bezoekers van de stand ontvingen een jong boompje (Douglas: fijnspar). Op de stand kon je vele voorbeelden vinden van PEFC-gecertificeerde verpakkingen, aangeleverd door PEFC-gecertificeerde bedrijven.

Het seminar: “verrassend circulair en duurzaam verpakken.” Natuurlijk doe je dat onder de deskundige leiding van dagvoorzitter Siem Haffmans, Managing Partner bij Partners for Innovation. Het seminar werd goed bezocht. Siem ging ook in op de kansen die er liggen voor papier, karton en hout. Zeker gezien het feit dat de Rijksoverheid, samen met maatschappelijke partners, in 2030 50 procent minder primaire grondstoffen als mineraal, fossiel en metalen wil inzetten.

Het PEFC vertelde het verhaal over nationale en internationale voorbeelden van verpakkingen, welke gemaakt zijn van duurzaam, circulair en gecertificeerd materiaal. Door het inzetten daarvan en het PEFC Chain of Custody certificaat te behalen (lees hier het 8 stappenplan), stimuleren bedrijven nog meer boseigenaren om ook hun bos duurzaam te beheren. PKF*, lid van de EPV, deelde het verhaal over de verduurzaming van de palletketen in Nederland.

Sinds 2013 hebben alle leden van de EPV namelijk een Chain of Custody certificaat. Met het certificaat kunnen zij aantoonbaar maken dat het ingezette materiaal uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is. Ter afsluiting deelde Siem de bevindingen over het onderzoek ‘Sealbaar en recyclebaar barrière papier’, dat samen met VNP, KCPK en Coldenhove Papier is gedaan.

*PEFC-gecertificeerde bedrijven

De presentaties van de sprekers

 

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK