PEFC-bijeenkomst over duurzaam en circulair verpakken

Verleidelijk, duurzaam en circulair verpakken was het thema van de PEFC Jaarbijeenkomst donderdag
3 november jl. in Driebergen. De invoering van wet- en regelgeving voor eenmalig bruikbare kunststofproducten biedt kansen voor materialen als papier en karton.

2022 11 03 Pefc Najaarsdag 124

Jaarlijks gebruiken we in de EU circa 50 miljard voedselverpakkingen voor afhaalmaaltijden en meer dan 56 miljard bekers. Sinds juli 2021 zijn verschillende eenmalig bruikbare plastic producten verboden of gereguleerd. “Zwerfafvalgevoelige kunststofproducten mogen niet meer op de markt gebracht worden of ze worden fors duurder. Duurzaam verpakken wordt dus nog belangrijker. Dit biedt kansen voor papier en karton, mits ze geen kunststof bevatten en betaalbaar zijn”, aldus dagvoorzitter Siem Haffmans van Partners for Innovations (foto rechts).

Een greep uit de presentaties:

Nikki Groote Schaarsberg, onderzoeker bij KIDV, ging in op hoe we duurzaamheid kunnen meten, en nam de deelnemers mee in een meerkeuzevraag: ‘Welke verpakking is het meest duurzaam?’ Verassend genoeg werd de glazen pot boven de PE fles en PE multi-layer pouch door een meerderheid van het publiek gekozen, terwijl de PE multi-layer pouch het meest milieuvriendelijk uit de KIDV-test kwam.

2022 11 03 Pefc Najaarsdag 169

Wouter Wigmans (zie foto links), Marketing & Design Manager bij Remmert Dekker Packaging, inspireerde het publiek met zijn presentatie en de meegebrachte verpakkingsvoorbeelden, waarbij karton gebruikt wordt i.p.v. op plastic gebaseerde verpakkingen.

De consument vindt het belangrijk dat webwinkels hun pakketten met minder verpakkingsmateriaal en minder lucht in de verpak-kingen versturen. In e-commerce is men daarom bezig met deze thema’s: minder of kleinere verpakkingen, minder lucht in de verpakking, de (her)bruikbaarheid van verpakking en recyclen, aldus Ellen de Lange, Programmamanager Duurzaamheid bij thuiswinkel.org.

Je kunt via PEFC verpakkingen produceren én tegelijkertijd bomen planten, zodat bossen in stand blijven én een onuitputtelijke bron voor de grondstof van papieren- en (vouw)kartonnenverpakkingen blijft.

2022 11 03 Pefc Najaarsdag 168 1

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK