Papieren en digitale folder versterken elkaar

13 miljoen Nederlanders lezen wel eens reclamefolders. Daarmee blijft de folder onverminderd populair. Wel zien we een verschuiving. Het aantal digitale folderlezers stijgt; 7% (+2%)  leest alleen digitale folders en 34% (+3%) zowel papier als digitaal. Deze stijging gaat echter nauwelijks ten koste van de papieren folder. Nog steeds leest 55% van de Nederlanders alleen een papieren folder. Daarmee blijft het totale folderbereik op peil. Dit blijkt uit de NOM Folder Monitor 2017, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK, in opdracht van DDMA Businessgroep Verspreidingen, onder auspiciën van het Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM).

Het op de hoogte zijn van aanbiedingen en het bepalen waar te kopen, zijn vaak genoemde redenen om fysieke en digitale folders te bekijken. Opvallend is, dat het opdoen van inspiratie en cadeau-ideeën steeds belangrijker wordt gevonden. Het onderzoek toont ook een opmerkelijk verschil: de papieren folder wordt in hoge mate ter ontspanning gelezen; “folders zijn leuk”, terwijl de digitale folder meer gebruikt wordt om producten te vergelijken en informatie over producten op te zoeken. De beide foldertypen hebben een andere functie en versterken elkaar hiermee.

Krachtig medium dat aanzet tot actie
De onderzoeksresultaten laten zien, dat met 41% de folder het belangrijkste medium is voor hulp bij aankoopbeslissingen. Bij 43% van de huishoudens bepalen folders het boodschappenlijstje, de helft van alle folderlezers koopt regelmatig een product uit een folder. De fysieke en digitale folder is daarmee een krachtig (communicatie)middel, dat aanzet tot actie.

Reden stickers plakken verandert
Stephan van den Eijnden, Voorzitter DDMA Businessgroep Verspreidingen: “het onderzoek laat zien, dat de rol van de folder stevig verankerd is. Het huidige systeem met NEE/JA- en NEE/NEE sticker werkt, al verandert de reden waarom mensen deze stickers plakken. Zo blijkt dat alternatieven (zoals digitale folders) belangrijker worden. Recente initiatieven die de individuele keuzes binnen het folderpakket mogelijk maken, blijken ook een nieuwe doelgroep aan te boren; het Nederlandse huishouden met sticker dat toch graag een pakket met papieren folders naar keuze ontvangt.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

1 reactie

 1. Eddy Hagen op 31/05/2017 om 09:01

  Ook in België zijn reclamefolders nog altijd zéér populair, zoals bleek uit een gelijkaardige studie. Enkele weken geleden heb ik de voornaamste resultaten daarvan overgenomen in deze blogpost: https://www.insights4print.ceo/2017/05/door-to-door-publicity-folders-92-opening-rate/
  Een paar cijfers uit België:
  * 92% van de personen die deur-aan-deur folders ontvangen, leest deze ook effectief (dus een 92% ‘opening rate’!)
  * 20 minuten, dat is de tijd die er wekelijks wordt besteed aan het lezen van deze folders
  * 65% van de personen met een NEE/JA of NEE/NEE sticker leest toch reclamefolders, bij familie, bij vrienden, in wachtruimtes
  * 75% maakt een boodschappenlijstje en 80% daarvan gebruikt reclamefolders om deze te maken.
  In die blogpost is er ook nog een link naar een zeer uitgebreide studie in Frankrijk ivm het effect van publicitaire folders.Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK