Papieren boek houdt stand tegen digitale varianten

bb160915-boekhandelHet Amerikaanse Pew Research Center concludeert in het ‘Book Readership 2016’ onderzoek dat de meeste boekenlezers in USA nog steeds het liefst print lezen en dat e-books qua aandeel stagneren.

Het onderzoek wijst uit dat 73% van de Amerikanen tenminste één boek gelezen heeft het afgelopen jaar, een aandeel dat al jaren ongeveer op dat punt uitkomt. Opmerkelijk is dat het digitale lezen een plafond lijkt te hebben bereikt: nadat tussen 2011 en 2014 het aandeel flink steeg, van 17 naar 28% is het aandeel van digitaal lezen sinds 2014 hetzelfde gebleven: 28%.
65% van de ondervraagden bleek het afgelopen jaar een print-uitgave gelezen te hebben. Slechts 6% van de ondervraagden gaf aan exclusief digitaal te lezen terwijl 38% alleen maar print leest.

Het digitale lezen is wel veranderd als het gaat om de apparaten: het lezen op tablets is flink toegenomen en ook de smartphone wordt meer en meer als reader gebruikt. Een ‘echte e-reader’ wordt door slechts 8% van de digitale lezers gebruikt.
Hoewel digitale audio door velen als een groeimarkt wordt gezien is ook de groei in audioboeken slechts marginaal: van 11% naar 14%.

Het onderzoek heeft 1520 volwassen Amerikanen van 18 jaar of ouder ondervraagd.

(bron: inct)

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK