Papieren batterij voor commercieel gebruik

Verpakkingsbedrijf BillerudKorsnäs en Uppsala University ontwikkelen gezamenlijk een papieren batterij. Daarmee komt de weg vrij voor energieopslag in verpakkingsmaterialen.

De universiteit en de Zweedse producent van herbruikbare verpakkingsmaterialen onderzoeken gezamenlijk of cellulose gemaakt kan worden van algen. Cellulose met dezelfde kwaliteiten als de vezels die het bedrijf nu gebruikt. Deze ontwikkeling opent de weg naar zowel goedkope als milieuvriendelijke batterijen. Een van de uiteindelijke doelen is een papieren batterij die toe te passen is in smart packaging.

Lars Sandberg, projectmanager voor innovatie bij BillerudKorsnäs noemt de samenwerking bijzonder omdat er meteen aan grootschalige productie wordt gedacht. “We combineren de theoretische expertise van de wetenschappers met onze kennis van innovatie en productietechnologie. Als de basis er is, kunnen we een totaal nieuw product maken op een effectieve manier.”

Uiteindelijk kunnen de papieren batterijen worden gebruikt voor verpakkingen die èn slim èn duurzaam zijn. Piepkleine papieren batterijen met sensors kunnen in de toekomst ervoor zorgen dat verpakkingen gedurende de gehele transportketen zijn te volgen. En er zijn meer mogelijkheden: verpakkingen die op elk moment de temperatuur of de positie weergeven. Zo kan een lichtsensor in de batterij precies aangeven waar tijdens het transport een product is verdwenen uit zijn verpakking. Dat levert informatie op over wat er gebeurt met een verpakking tijdens het transport.

Het onderzoeksteam heeft de ambitie om in de toekomst de elektroden te maken van vezels uit hout. Dat zou betekenen dat de batterijen te recyclen zijn samen met de dozen zelf.
“Energieopslag in papier in plaats van in lithiumbatterijen maakt het mogelijk om batterijen voortaan onderdeel te laten zijn van het circulaire systeem, met veel duurzame voordelen,” zegt Magnus Wikström, technisch directeur van BillerudKorsnäs.
Bron: Print Pakt

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK