Paginagrote krantenadvertentie McDonalds onrechtmatig

McDonald’s mag niet langer hun Franse Frietjes aanprijzen met dat ze niets anders bevatten dan aardappels en een snufje zout. Een paginagrote krantenadvertentie van de fastfoodreus is in strijd met de Nederlandse reclamecode. Voedselwaakhond Foodwatch heeft hierover een zaak gewonnen bij de Reclame Code Commissie.  

In de advertentie uit de Volkskrant van 12 maart staat: “De Franse Frietjes van McDonald’s worden gemaakt van de allerlekkerste aardappelen, voornamelijk van Nederlandse bodem. En aan die aardappelen wordt verder helemaal niets toegevoegd… behalve een snufje zout. En door jou een burger, Milk Shake en McDonald’s Fritessaus.” In de ingrediëntenlijst  van de Franse Frietjes op de website van McDonald’s staat dat ze ook dinatriumdifosfaat (stabilisator), dextrose en diverse plantaardige oliën bevatten.

Foodwatch Mcdonalds

Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch, verklaart: “Niets mis met een frietje op z’n tijd, maar consumenten worden misleid omdat de frietjes veel natuurlijker worden voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn. McDonald’s ontkent in de reclame bewust de aanwezigheid van diverse andere ingrediënten. Ze hadden deze leugenachtige advertentie nooit mogen plaatsen. We zijn blij met de uitspraak in deze zaak, maar de Reclame Code Commissie kan geen boetes of straffen uitdelen. Nu de advertentie onrechtmatig is, eisen we onmiddellijke en openbare rectificatie van McDonald’s.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK