Oplossing voor schonere papierproductie

pulpAan de TU Eindhoven is een oplosmiddel gevonden die de papierproductie energiezuiniger en milieuvriendelijker kan maken.
Voor de productie van houtvrij papier – de meeste papiersoorten voor drukwerk zijn houtvrije papierkwaliteiten – moet altijd het lignine uit de houtsnippers worden gehaald om zuivere celstof over te houden. Hiervoor wordt tot nu toe de pulp gekookt en gebleekt; om het  lignine –  normaal niet oplosbaar in water – eruit te halen wordt sulfiet of sulfaat gebruikt (chemische ontsluiting). Een energievretend proces en door het gebruik van chemicaliën milieuonvriendelijkere manier van papierproductie.
Hoogleraar Maaike Kroon van de TU Eindhovenheeft nu zogenoemde ‘deep eutectic solvents ‘ (DES) ontwikkeld; een plantaardig oplosmiddel waarmee het lignine ook van de houtsnippers te scheiden is. Naar eigen zeggen levert dit zelfs zeer zuivere lignine op, dat geschikt is als basisgrondstof voor bijvoorbeeld afbreekbare plastics.
De Vereniging van Nederlandse papier- en kartonfabrieken is in ieder geval zeer enthousiast.  ‘De papierindustrie zal er hierdoor over twintig jaar heel anders uitzien dan nu’, zo zei een woordvoerder.
Bron: grafisch-nieuws.knack.be

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK